Strava ispod površine: Gigantski monstrum kukastih zuba i malih očiju

Ilustracija: Sci-News.com

Fosil ranije nepoznatog mozasaura nedavno je otkopan u Maroku. Mjesto pronalaska dvije izvrsno očuvane lubanje, zajedno s pripadajućim čeljustima, nije iznenadilo znanstvenike – ovo je već trinaesta vrsta mozasaura koja je otkrivena na području te afričke države.

Za neupućene, mozasauri su izumrli morski gmazovi koje neki paleontolozi smatraju precima zmija, dok drugi vjeruju kako zmije i mozasauri potječu od zajedničkog pretka. Brzi i oštrog vida, oboružani snažnim čeljustima, ubrajali su se među najopasnije predatore iz oceanskih dubina – s lakoćom su kidali meso golemih kornjača i glavonožaca, ali i morskih pasa.

U vrijeme krede, kad su živjeli, kopno današnjeg Maroka bilo je ispod tropskog mora, koje se odlikovalo velikom bioraznolikošću. Zanimljivo, svaka vrsta držala se svoga plijena, a upravo činjenica da se međusobno nisu borile za objed objašnjava kako je toliko njih postojalo u isto vrijeme, na istome mjestu.

Za razliku od većine srodnika, novootkrivena vrsta, nazvana Pluridens serpentis, nije se mogla podičiti naročitim vidom, a ta činjenica upućuje i na način na koji je hvatala plijen. “Ova životinja imala je vrlo malene oči, što znači da se više oslanjala na druga osjetila nego na sam vid. Činjenica da je njena njuška imala brojne otvore, kroz koje su prolazili živci, sugerira da je osjećala i najmanje promjene u gibanju vode, što joj je omogućavalo da brzo detektira i ugrabi plijen. Mogla je loviti i u potpunom mraku, pri čemu se, poput zmije, koristila svojim dugačkim, zašiljenim jezikom”, ispričao je voditelj istraživanja Nick Longrich, paleontolog sa Sveučilišta u Bathu.

Pluridens serpentis još se po nečemu razlikovao od rođaka: dok je rijetko koja druga vrsta mozasaura premašivala dužinu od četiri metra, ovo je bio gigant od preko osam metara. Njegove dugačke, uske čeljusti bile su prepune kratkih kukastih zuba, vrlo sličnih onima u današnjih zmija.


Zastrašujuće stvorenje živjelo je prije sedamdesetak milijuna godina, u vrijeme kad je evolucija mozasaura bila na vrhuncu, da bi ih prije šezdeset šest milijuna godina s lica Zemlje zbrisao asteroid, koji je presudio i dinosaurima.

Piše: Lucija Kapural

Komentari