Na današnji dan

Irci bombom raznijeli posljednjeg potkralja Indije – 1979.

Bio je načelnik glavnog stožera Britanske vojske, načelnik vojnog vijeća NATO-a, načelnik stožera Britanske mornarice i posljednji britanski potkralj Indije. 

Admiral princ lord Mountbatten ubijen je 27. kolovoza 1979. godine od strane irskih pobunjenika. Kobnoga dana lord Mountbatten bio je na odmoru u Irskoj. Išao je na ribarenje s 10-metarskim brodom imena Shadow V, unatoč upozorenjima da je to područje opasno zbog irskih pobunjenika. Članovi organizacije IRA podmetnuli su dan ranije na lordov brod bombu s 23 kg eksploziva. Kad je lord zaplovio, detonirali su bombu pomoću radio odašiljača. Od eksplozije nije poginuo samo lord Mountbatten, nego i njegov 14-godišnji unuk te još dvoje ljudi.

IRA je preuzela odgovornost za napad, objavivši da je to smaknuće jedan od načina da se Englezima svrati pozornost na njihovu kontinuiranu okupaciju Irske.

Tijekom života admiral Mountbatten vršio je brojne funkcije. Bio je načelnik glavnog stožera Britanske vojske, načelnik vojnog vijeća NATO-a, načelnik stožera Britanske mornarice i posljednji britanski potkralj Indije (engl. Viceroy of India). Nosio je mornarički čin admirala flote (engl. Admiral of the Fleet), što je najviši čin uopće u Britanskoj kraljevskoj mornarici. Lord Mountbatten bio je i mentor princu Charlesu, dok je ovaj bio mladić.


Komentari