Nevjerojatni trenuci Prvog svjetskog rata: Bliski susreti s gladnim vukovima

Priča koju danas donosimo podsjeća na onu opjevanu u pjesmi Paula McCartneyja, “Lula mira” (Pipes of Peace), a u kojoj su vojnici na Božićno primirje 1914.  nakratko zaustavili paljbu, i pucnjavu zamijenili božićnim svijećama, pjevanjem pjesama, pa čak i međusobnom razmjenom darova. Primirje je trajalo do Nove godine, nakon čega su se zaraćene njemačko-britanske snage nastavile boriti.  Događaj o kojem ćemo danas pisati također je vezan uz Prvi svjetski rat samo se zbio 1917. godine, ali je do primirja došlo iz pragmatičnih razloga. Velik broj ljudi je sumnjao u istinitost ovog zbivanja, no ono je potvrđeno kao vjerodostojno proučavanjem povijesnih izvora i izjava svjedoka.

Gladni vukovi

U trećoj godini Prvog svjetskog rata vukovi  su počeli ugrožavati sukobljene strane na području bojišta Kovno-Wilna Minsk u današnjoj Litvi i Bjelorusiji, a koje su u to vrijeme pod njemačkom okupacijom. U potrazi za hranom vukovi su počeli napadati prvu crtu bojišnice s Rusijom, gdje se nalazio izvor lakog zalogaja, a gdje bi se “častili” s slabima i ranjenima. Uz vojsku napadali su i stoku u ruralnim područjima, kao i civile. U dva navrata su, prema poznatim navodima, napali i djecu. Ovu vijest prenijele su i poznate novinarske kuće poput New Yorke Timesa.

Primirje i čopori koji su uspoređivani sa žoharima


Prilikom jedne njemačko-ruske bitke vukovi su se zaletjeli na ranjene zbog čega je došlo do prekida vatre te su se suprotstavljene snage usmjerile prema zajedničkom neprijatelju. U zabilježenoj građi navodi se da je tada pobijeno 50-ak vukova. Međutim, kako vukovi postaju stalna prijetnja koja vreba u velikim čoporima, Nijemci i Rusi sklapaju kratkotrajno primirje i zajedno se okreću borbi protiv vukova. Zbog svoje brojnosti vukovi su uspoređivani sa žoharima. Povjesničari potvrđuju da je više stotina vukova pobijeno tijekom ovog kratkotrajnog primirja.

Nakon što su pobili vukove nastavili su započetu borbu, u kojoj su se ovaj puta ponovno usmjerili jedni na druge. Kao i u odličnom spotu pjesme, rat je nastavljen samo s puno opasnijim neprijateljem.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari