Na današnji dan

Hrvatski kapetan Ivan Visin krenuo na put oko svijeta (1852.)

Hrvatski pomorac Ivan (Ivo) Visin isplovio na put oko svijeta 11. veljače 1852. godine, koji će dovršiti 30. kolovoza 1859. i tako postati prvi Hrvat koji je oplovio svijet. Bio je to tek šesti pothvat oplovljivanja svijeta u povijesti (prvi je započeo Magellan, a dovršio Elcano). Visin je svijet oplovio na briku (jedrenjaku srednje veličine s dva jarbola) koji je u Rijeci sagradio Andrija Zanon. Prema legendi ugledavši jedrenjak Visin uskliknuo je „Splendido!“ (odlično) i to ime je dano brodu.
Kapetan Visin isplovio je iz Antwerpena pod habsburškom zastavom s poručnikom Fridrihom Bellavitijem i devet članova posade. Svijet su obišli u smjeru zapada, rutom Antwerpen – Rt Horn – Valparaiso – San Francisco – Honolulu – Singapur – Bangkok – Hongkong – Rt dobre nade – Plymouth – Trst. Tijekom putovanja Splendido je preplovio 101 297 morskih milja.

Za ovaj pothvat car Franjo Josip odlikovao je Visina bijelom počasnom zastavom i viteškim križem reda Franje Josipa.

Inače, Ivan Visin rođen je u mjestu Prčanj kod Boke Kotorske 1806. godine u obitelji podrijetlom iz Istre. Pomorsku karijeru započeo je s 12 godina kao brodski mali na raznim jedrenjacima, a kapetanski ispit položio je u Trstu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari