Na današnji dan

General grof Joseph Hugo – otac književnika Victora Hugoa – 1773.

XIR153778 General Joseph-Leopold Sigisbert Hugo (1773-1828) (oil on canvas) by French School, (19th century) oil on canvas 63x52 Musee de la Ville de Paris, Maison de Victor Hugo, France Lauros / Giraudon French, out of copyright

Hugo je 1809. godine promaknut u čin generala, a dobio je navodno od Napoleonovog brata Josepha Bonapartea, kralja Španjolske i titulu grofa od Siguenze.

Dana 15. studenog 1773. godine rođen je Joseph Léopold Sigisbert Hugo, francuski general i otac znamenitog književnika Victora Hugoa. Rodio se u Nancyju, povijesnoj prijestolnici Lotaringije.

Taj je vojni časnik bio odan francuskoj revolucionarnoj vojsci i Napoleonu Bonanaparteu, od kojeg je bio mlađi samo oko četiri godine. Godine 1808. dobio je Joseph Léopold Sigisbert Hugo čin pukovnika, a ubrzo je prebačen u Španjolsku, gdje su se Francuzi Napoleona Bonapartea morali boriti protiv španjolskih gerilskih napada kako bi se održali na vlasti. Hugo je 1809. godine promaknut u čin generala, a dobio je navodno od Napoleonovog brata Josepha Bonapartea, kralja Španjolske, čak i titulu grofa od Siguenze. Na generalovu žalost Francuzi su na kraju u Španjolskoj doživjeli vojni poraz, a ubrzo je propala i cjelokupna Napoleonova vlast nad Francuskom. S titulama generala i grofa Joseph Léopold Sigisbert Hugo naposljetku je i preminuo, 29. siječnja 1828. godine, u dobi od 54 godine. U trenutku očeve smrti bio je Victor Hugo u 26. godini života.


Komentari