Bizarne činjenice iz povijesti: Čovjek koji nije uspio spasiti život američkog predsjednika 18 godina kasnije oduzeo je onaj – vlastite supruge!

Tko se nalazio u loži s Abrahamom Lincolnom u trentuku najpoznatijeg atentata svih vremena? Koji je budući diktator kao dječak izbo školskog kolegu nalivperom? Kako je nastao jedan od najpopularnijih koktela na svijetu? Uživajte u bizarnim no istinitim činjenicama iz povijesti!

1. Amerikanci purane danas najčešće konzumiraju na Dan zahvalnosti, no u pretkolumbovskoj Americi ove velike ptice korištene su u vjerskim obredima. Maje, koji su ih prvi uzgojili, smatrali su ih utjelovljenjem božanske snage. Kao simbol moći i prestiža, bili su sveprisutni u majanskoj ikonografiji. Azteci su ih upotrebljavali kao krvne žrtve, a kao jelo su, dobro pečeni, bili rezervirani za dostojanstvenike.

2. Richard Nixon (1913. – 1994), prvi američki predsjednik koji je podnio ostavku na taj položaj, bio je talentiran glazbenik. Virtuozno je svirao čak pet instrumenata – glasovir, saksofon, klarinet, violinu i harmoniku a, prema nekim navodina, imao je apsolutni sluh.

3. U pismu iz 1784. godine, Benjamin Franklin (1706. – 1790.) snažno se usprotivio izboru bjeloglavog orla kao simbola časti i hrabrosti mlade američke nacije, argumentirajući kako je riječ o lijenoj ptici koja, umjesto da sama lovi, vreba na strvine ili krade ulov iz ribarskih mreža. Umjesto te grabežljivice, predložio je “hrabru i drsku” životinju – purana! Da ostali kongresnici nisu odbili njegov prijedlog, s američkog grba, predsjedničkog pečata, novčića i markica danas bi nas motrila ptica iz porodice kokoši.


4. Margaritu, najpoznatiji koktel na bazi tekile, 1938. godine je izumio Carlos Herrera, vlasnik restorana u okolici Tijuane. Učinio je to kako bi udovoljio željama plesačice Margarite King – mlada dama je, naime, bila alergična na sve vrste alkohola osim tekile!

5. “Ubojstvo Abrahama Lincolna”, ilustracija koja se pojavila u američkim novinama nakon najpoznatijeg atentata u povijesti (na slici!), prikazuje američkog predsjednika i njegovu suprugu u kazališnoj loži, u trenutku kad mu ubojica John Wilkes Booth puca u potiljak. No, tko je par koji se nalazi s njima u loži? Čovjek na desnoj strani ilustracije jest časnik Henry Rathbone, a prestrašena mlada dama njegova zaručnica Clara Harris. Rathbone, koji nije uspio spasiti prijateljev život, nikad si to nije oprostio. Uspomene na kobni dan proganjale su ga na javi i snu, a zdravlje mu je sve više propadalo. Osamnaest godina nakon atentata, u posve rastrojenom stanju svijesti, Rathbone je ubio Claru, sada zakonitu bračnu družicu, a potom pokušao presuditi samome sebe. Ostatak života proveo je zaključan na psihijatriji.

6. Sovjetski diktator Josif Visarionovič Staljin (878. – 1953.) razvio je osebujnu metodu falsificiranja povijesti – s fotografija na kojima se nalazio u društvu ljudi koji su mu u međuvremenu pali u nemilost, iste je jednostavno dao izbrsiati. Po njegovu nalogu, činio je to njegov omiljeni majstor za retuširanje.

7. Otac fašizma Benito Mussolini (1883. – 1945.) odrastao je u selu Predappio u sjeveroistočnoj pokrajini Romagni, u vrijeme kad je to bio jedan od najsiromašnijih krajeva u Italiji. Već kao dječak bio je problematičan, sklon ispadima bijesa i šakačkim obračunima, zbog čega ga je otac poslao u strogi katolički internat. Iz škole je izbačen kao desetogodišnjak – nakon što je nalivperom izbo razrednog kolegu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari