Zbog računalne greške, 40.000 Parižana optuženo je za teške zločine, poput iznude i umorstva!

Ilustracija: YouTube screenshot

Tko su bili pioniri padobranstva? Zašto su na svadbama u antičkoj Grčkoj mladencima posluživane dinje? Kakav je kaos prije nešto više od tri desetljeća izazvala obična računalna greška? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Najstariji poznati crtež padobrana nastao je sredinom petnaestog stoljeća, a autor mu je bio talijanski izumitelj Francesco di Giorgio Martini. U istom stoljeću, Leonardo da Vinci objavljuje zbirku crteža “Atlantski kodeks”, sa znatno složenijom skicom padobrana. Oba padobrana predstavljala su tek teoretske zamisli, a onaj prvi funkcionalni konstruirao je te ga, skokom s bazilike Svetog Marka u Veneciji, 1615. iskušao naš Faust Vrančić. U pionire padobranstva ubraja se i Francuz Louis-Sébastien Lenormand. Godine 1783. ovaj kemičar i fizičar je, koristeći svoj izum, skočio s opservatorija u Montpellieru, zaradivši pljesak okupljene gomile. Njegov padobran bio je namijenjen spašavanju osoba koje bi, u slučaju požara, morale skakati s visokih zgrada.

2. Smatra se da dinja potječe iz Azije – u Kini je bila poznata već tisuću godina prije Krista. U Bibliji se spominje da su Izraelci, kad su napustili Egipat i s Mojsijem četrdeset godina lutali pustinjom, žalili za svojom omiljenom hranom, napose dinjom. Slike iz gradova Herkulanuma i Pompeja dokazuju da su ih Rimljani često konzumirali, a u antičkoj Grčkoj bio je raširen običaj da mladenci za vrijeme svadbenog ručka podijele dinju, koja je smatrana voćem ljubavi i plodnosti.

3. Zbog računalne pogreške koja se dogodila u jesen 1989. godine, više od četrdeset tisuća Parižana je, umjesto kazni za prometne prekršaje, poštom dobilo pisma u kojima ih se optužuje za zločine poput iznude, prostitucije i umorstva.

4. Američka kuharica Ruth Graves Wakefield (1903. – 1977.), izumiteljica popularnih kolačića s čokoladnim mrvicama, svoju ideju je 1938. godine prepustila kompaniji “Nestlé” – u zamjenu za doživotnu opskrbu njihovim slatkišima!


5. John Maynard Keynes (1883. – 1946.), jedan od najutjecajnijih ekonomista dvadesetog stoljeća, profesor na Sveučilištu Cambridge, savjetnik britanske vlade te dugogodišnji urednik časopisa “Economic Journal”, kao student je redovito dobivao najniže ocjene od svih kolega na godini. Čak i rođeni otac, koji mu je predavao, smatrao je da od njega neće biti ništa!

6. Zlatnim prstenima u antičkom Rimu isprva su se smjeli ukrašavati isključivo svećenici vrhovnog božanstva Jupitera. S vremenom, taj se nakit proširio i među senatorima te vojnicima, simbolizirajući ugled i čast.

7. Bitka u kojoj su se trebale sukobiti vojske Lidije i Medijskog Carstva najstariji je događaj u ljudskoj povijesti za koji se zna točan datum – 28. svibanj 585. godine prije Krista. Kako se zna? Datumi pomrčine Sunca mogu se precizno izračunati! Lidijci, predvođeni kraljem Alijatom II., i Medijci, kojima je zapovijedao Kijaksar, trebali su ukrstiti mačeve na rijeci Halis ali je krvoproliće spriječila potpuna pomrčina Sunca. Obje su strane, naime, tu prirodnu pojavu interpretirale kao znak da Bog želi prekid borbe. Tako je završio rat koji je trajao punih petnaest godina.

Piše: Lucija Kapural

Komentari