Na današnji dan

Filip II. August – kralj koji je slomio prevlast Engleza u Francuskoj – 1223.

Filip II. August uspio je kao kralj otprilike upeterostručiti kraljevsku domenu, osobito stjecanjem golemog vojvodstva Normandije i nekolicine velikih grofovija (Anjou, Touraine, Artois).

Dana 14. srpnja 1223. godine umro je francuski kralj Filip II. August, ključni vladar za francusko srednjovjekovlje. Naime, upravo je on slomio prevlast engleskih kraljeva iz dinastije Plantagenet koji su do tada vladali praktički nad polovicom francuskog teritorija. Filip II. August uvišestručio je površinu francuske kraljevske domene tj. posjeda nad kojim je kralj izravno vladao (za razliku od posjeda koji su bili pod vlašću njegovih feudalnih vazala).

Filip II. August rođen je u Gonesseu pokraj Pariza 1165. godine. Engleski kralj Rikard Lavljeg Srca bio je oko osam godina stariji od Filipa II. Augusta, no zajedno su sudjelovali u Trećem križarskom ratu. Muslimanski osvajač Saladin bio im je obojici veliki protivnik, a ratovali su protiv njega u Svetoj Zemlji. 

U vrijeme Filipovih prethodnika bila je francuska kraljevska domena gotovo sramotno malena (svojedobno je obuhvaćala praktički samo područje oko Pariza i Orléansa). Filip II. August uspio je kao kralj otprilike upeterostručiti kraljevsku domenu, osobito stjecanjem golemog vojvodstva Normandije i nekolicine velikih grofovija (Anjou, Touraine, Artois). Sve u svemu, uoči svoje smrti na današnji dan 1223. godine bio je Filip II. August jedan od najmoćnijih vladara u Europi. Preminuo je u mjestu Mantes-la-Jolie pokraj Pariza, a sahranjen je u znamenitoj Bazilici Saint-Denis.


Komentari