Godine 1843. u Charlestonu: Aligator je pao s neba?

Životinje koje padaju s neba nisu tako rijetka pojava i spominju se kroz povijest. Takva događanja se danas znanstveno objašnjavaju meteorološkim prilikama te se povezuju s jakim olujnim nevremenima poput tornada. Jaki vjetrovi zahvaćaju sve što im se nađe na  putu, a usisane životinje i predmeti naglo padaju kada se jačina vjetra smanji. Najčešće je riječ o malim životinjama poput riba i žaba, ali postoje slučajevi u kojima su s neba padale i malo veće životinje.

Dan kada je aligator završio u središtu grada

Upravo o takvom slučaju govori jedan stari novinski članak u kojem se izvještava o padu aligatora s “neba” u živopisnom gradu Charlestonu, smještenom u Južnoj Karolini. Tog nedjeljnog dana u srpnju 1843. godine, novine pišu da je dan bio nepodnošljivo vruć, ali se tijekom noći stanje promijenilo i nastupila je oluja s grmljavinom, jakim vjetrom i obilnom kišom. Tijekom nevremena smrtno je stradala jedna osoba, a grom je, prema novinskom izvješću, pogodio i tamošnju crkvu sv. Pavla, ali joj nije nanio ozbiljna oštećenja. Nevrijeme je u središte grada, smješteno u blizini glasovite francuske četvrti, donijelo sa sobom i jednog aligatora. Istina ne prevelikog, prema opisima očevidaca bio je manji od metra, ali ipak dojmljiv. Ovaj je incident zabilježila i Nacionalna meteorološka služba. Više je teorija o tome kako je ova životinja završila u centru gradu. Prema jednoj aligatora je usisao vrtložni vjetar, prema drugoj donijela ga je obilna kiša dok je prema trećima sam zalutao na ovo područje zbunjen jakim vjetrovima i obilnom kišom. Trenutak njegova dolaska nitko nije vidio.

Zmije u Tennesseeju donijele obilne kiše

Vrlo je moguće da su ga donijele obilne kiše jer su tako primjerice zmije, daleke 1877. godine, preplavile područje američke savezne države Tennessee, no nisu pale s neba već ih je velika količina vode izbacila na površinu i nosila sa sobom. Neovisno kako je aligator završio u ovom južnjačkom grada činjenica da su se ljudi suočili “oči u oči” s njim u jednosmjernoj ulici i da se sigurno nisu osjećali ugodno, kao i uostalom ni sam aligator koji je prema opisima bio očito podjednako zbunjen čitavim slučajem.


Što možemo očekivati u budućnosti?

Meteorolozi kažu da bi takve pojave danas mogle postati učestale, s obzirom da svijet postaje sve topliji i da u atmosferi zbog toga ima sve više vlage, što znači da ćemo imati sve više jakih olujnih nevremena. Zato za vrijeme oluja dobro promotrite nebo, ako ste slučajno na otvorenom, tko zna što vam, ne daj Bože, može pasti na glavu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari