Godine 1843. u Charlestonu: Aligator je pao s neba?

Životinje koje padaju se neba nisu tako rijetka pojava i spominju se kroz povijest. Takva događanja se danas znanstveno objašnjavaju meteorološkim prilikama te se povezuju s jakim olujnim nevremenima poput tornada. Takvi jaki vjetrovi zahvaćaju sve što im se nađe na svom putu, a usisane životinje i predmeti padaju kada se jačina vjetra smanji. Najčešće je riječ o malim životinjama poput riba i žaba, ali postoje slučajevi u kojima su s neba padale i malo veće životinje.

Dan kada je aligator završio u središtu grada

Upravo o takvom slučaju govori jedan stari novinski članak u kojem se izvještava o padu aligatora s “neba” u živopisnom gradu Charlestonu, smještenom u Južnoj Karolini. Tog nedjeljnog dana u srpnju 1843. godine, novine pišu da je dan bio nepodnošljivo vruć, ali se tijekom noći stanje promijenilo i nastupila je oluja s grmljavinom, jakim vjetrom i obilnom kišom. Tijekom nevremena smrtno je stradala jedna osoba, a grom je, prema novinskom izvješću, pogodio i tamošnju crkvu Sv. Pavla, ali joj nije nanio ozbiljna oštećenja. Nevrijeme je u središte grada, smješteno u blizini francuske četvrti, donijelo sa sobom i jednog aligatora. Istina ne prevelikog, prema opisima očevidaca bio je manji od metra, ali ipak dojmljiv. Ovaj je incident zabilježila i Nacionalna meteorološka služba. Više je teorija o tome kako je ova životinja završila u centru gradu. Prema jednoj aligatora je usisao vrtložni vjetar, prema drugoj donijela ga je obilna kiša dok je prema trećima sam zalutao na ovo područje zbunjen jakim vjetrovima i obilnom kišom. Trenutak njegova dolaska nitko nije vidio.

Zmije u Tennesseeju donijele obilne kiše


Vrlo je moguće da su ga donijele obilne kiše jer su tako primjerice zmije, daleke 1877. godine, preplavile područje američke savezne države Tennessee, no nisu pale s neba već ih je velika količina vode izbacila na površinu i nosila sa sobom. Neovisno kako je aligator završio u ovom južnjačkom grada činjenica da su se ljudi suočili “oči u oči” s njim u jednosmjernoj ulici i da se sigurno nisu osjećali ugodno, kao i uostalom ni sam aligator koji je prema opisima bio očito podjednako zbunjen čitavim slučajem.

Što možemo očekivati u budućnosti?

Meteorolozi kažu da će se takve pojave biti sve češće, s obzirom da svijet postaje sve topliji i da u atmosferi zbog toga ima sve više vlage, što znači da ćemo imati sve više jakih olujnih nevremena, kao i da će se fenomen pada različitih životinja s neba povećati. Zato za vrijeme oluja dobro promotrite nebo, ako ste slučajno na otvorenom, tko zna što vam, ne daj Bože, može pasti na glavu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari