Na današnji dan

Etiopski car – potomak biblijskog kralja Salomona i kraljice od Sabe? – 1913.

Neki nazivaju cara Menelika II. ocem suvremene Etiopije

Dana 12. prosinca 1913. godine umro je etiopski car Menelik II. – jedan od najmoćnijih vladara u etiopskoj povijesti 19. i 20. stoljeća. Pripadao je slavnoj Salomonskoj dinastiji, koja je prema predaji podrijetlo vukla od biblijskog kralja Salomona i kraljice od Sabe. Menelik II. isprva je bio kralj područja zvanog Šoa, u srcu današnje Etiopije, gdje se nalazi i aktualni etiopski glavni grad Adis Abeba. Svojim osvajanjima Menelik II. proširio je područje vladanja, tako da je imao vlast nad područjem većim čak i od današnje države Etiopije. Ipak, kasnije je Eritreju prepustio Talijanima, a Džibuti Francuzima.

Menelik II. nosio je naslov Nəgusä Nägäst što se obično prevodi kao car Etiopije, a na lokalnom jeziku znači otprilike „kralj kraljeva“ ili „vladar vladara“. Menelik II. bio je rođak kasnijeg poznatog cara Haile Selasija. Naime, otac Haile Selasija – Ras Makonnen – bio je bratić Menelika II. po ženskoj liniji.

Kao car Etiopije, Menelik II. otvorio je svoju državu prema Zapadu, nastojeći modernizirati zemlju. Neki nazivaju Menelika II. „ocem suvremene Etiopije“. Zanimljivo je da je sklapao prijateljstva čak sa Carskom Rusijom, iz koje je dobivao savjetnike i volontere. Osobito je neobičan navod da je, nakon pobjede nad Talijanima koji su pokušavali kolonizirati Etiopiju, Menelik II. navodnio zarobljene Talijane držao kao neku vrstu robova. Time je nastao paradoks da je u doba vrhunca europskog kolonijalizma u Africi jedan tamnoputi vladar imao bijele robove.


Komentari