Luda strana povijesti: Budžet za snimanje “Titanica” bio je veći od budžeta za gradnju istoimenog broda!

U kojoj američkoj državi muževi i danas odlučuju o zubima svojih boljih polovica, barem na papiru? Koji je mitološki junak više puta ostao bez svoje impozantne muškosti? Kako su se bacale kletve u antičkoj Grčkoj? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Nakon teške nesreće 1983. godine, uspješni belgijski ronilac Jamy Verheylewegen u invalidskim je kolicima proveo punih osamnaest mjeseci. Kako bi pobijedio dosadu, koja ga je razdirala, za to je vrijeme napravio više od četristo slika pod vodom, koristeći uljane boje i sintetsko platno!

2. Za stvaranje Barbie, najpopularnije lutke svih vremena, zaslužna je Ruth Handler. Suvlasnica “Mattela”, tvrtke za izradu plastičnih proizvoda, na tržište ju je lansirala davne 1959. Uspjeh koji je postigla nadmašio je i njena najoptimističnija očekivanja: oko 350.000 lutaka prodano je tijekom prve godine proizvodnje. O popularnosti plastične plavuše najbolje svjedoči sljedeći podatak: kad bi sve haljine za Barbie koje su prodane od početka njene proizvodnje do danas bile postavljene jedna do druge, protezale bi se četiri puta od Londona do Sydneya!

3. Sve do sredine sedamnaestog stoljeća, francuski vinari nisu koristili plutene čepove. Umjesto njima, boce su zatvarali krpama potopljenim u ulju. Zbog te navade, na površini čaše vina često je plivao masni trag.

4. Prema zastarjelom zakonu koji je još uvijek na snazi u američkoj saveznoj državi Vermont, žene moraju dobiti pismeno odobrenje od supruga ako žele ugraditi umjetno zubalo!


5. Nacisti su, s ciljem destabilizacije britanske ekonomije, tijekom Drugoga svjetskog rata naveliko krivotvorili funte. Te novčanice i danas se smatraju jednim od najsavršenijih falsifikata na svijetu.

6. Grčki arheolozi su u 2.400 godina starom grobu u okolici Atene pronašli pet ploča s drevnim kletvama. Grob pripada ženi koja je bila u zavadi s vlasnicima obližnje gostionice, pa je htjela da se na njih sruči gnjev Hekate i Hermesa.

7. Kip mitološkog junaka Herakla u francuskom gradu Arcachonu, postavljen 1939. godine, s vremenom je dobio uklonjivi penis, budući da su prolaznici stalno krali original. Kipar Claude Bouscau (1909. – 1985.) opredijelio se za model od dobrih dvadeset pet centimetara: izjavio je kako mu je cilj bio “usrećiti lokalne dame”.

8. Budžet za snimanje “Titanica”, hit-filma Jamesa Camerona iz 1997. godine, bio je veći od budžeta za gradnju pravog “Titanica”. Romantična drama, koja je uvelike falsificirala povijest, koštala je 200 milijuna dolara – otprilike milijun dolara po minuti filma. Prekooceanski brod koji se 10. travnja 1912. godine zaputio na svoje prvo, a ujedno i zadnje putovanje, izgrađen je za milijun i pol funti što bi, u današnjoj protuvrijednosti, iznosilo oko 170 milijuna dolara.

Piše: Lucija Kapural

Komentari