Na današnji dan

Plemkinja koja se udala s 2 godine, a postala udovica s 10 godina – 1472.


Bogata talijanska plemkinja Bianca Maria Sforza rođena je 5. travnja 1472. godine. Otac joj je bio moćni milanski vojvoda po imenu Galeazzo Maria Sforza. Obitelj Sforza imala je veliku ulogu u renesansnoj Italiji. Naime, kao vojvode od Milana oni su vladali bogatom Lombardijom, koja je u to doba bila jedno od najrazvijenijih i kulturno najvažnijih područja na čitavom svijetu. Biancin otac bio je navodno vrlo okrutan. Postoje navodi da je volio mučiti neprijatelje koje bi pobijedio, a navodno je silovao supruge i kćeri milanskih plemića.

Biancu Mariu Sforzu udali su kad joj još nisu bile ni dvije godine, i to za bliskog rođaka – svog bratića Filiberta od Savoje. Njemu je bilo 8 godina i bio je sin njenog ujaka (majčinog brata). Zanimljivo je da je već u dobi od 10 godina Bianca Maria Sforza ostala udovica, jer joj je suprug umro kad mu je bilo samo 17.

Drugi se put Bianca Maria udala kad joj je bila 21 godina, i to za poznatog Maksimilijana Habsburškog. On je također bio udovac i već je bio njemački kralj. Na tom je vjenčanju imala haljinu s 80 umjetničkih ukrasa napravljenih od dragulja. Novom je suprugu donijela u miraz čak 400.000 dukata. Godine 1508. Maksimilijan je postao car Svetog Rimskog carstva, a Bianca Maria, kao njegova supruga, carica. Umrla je u alpskom gradu Innsbrucku kad joj je bilo samo 38 godina. S carem nije imala djece.

Komentari