Na današnji dan

Kineski car čije su flote plovile do obala Afrike (1360.)

Dana 2. svibnja 1360. rođen je kineski car Yongle, vladar iz znamenite dinastije Ming. Car Yongle važan je po tome što je u Peking preselio glavno sjedište dinastije Ming i što je sagradio Zabranjeni grad. U doba cara Yonglea poduzeli su Kinezi dotada neviđeno velike pomorske ekspedicije u strane zemlje.

Naime, eunuh i admiral Zheng He putovao je čak do obala Afrike i Arabije, do Perzijskog zaljeva, Indije i područja današnje Indonezije. Postoji teorija da je doplovio i do Amerike, ali ju većina znanstvenika danas ne prihvaća. Brodovi koje su Kinezi radili u doba cara Yonglea bili su među najvećim drvenim brodovima u povijesti. Naime, bile su to džunke s navodno i do devet jarbola i četiri palube (mišljenja o točnim dimenzijama razlikuju se). Na slici gore se jasno vidi koliko su bili veći od europskih brodova toga doba.

U vrijeme cara Yonglea kineski su učenjaci sastavili najveću enciklopediju u tadašnjem svijetu, s više od 11.000 svezaka i s otprilike 370 milijuna kineskih znakova. Unatoč velikim kulturnim i tehnološkim dostignućima Kine u doba cara Yonglea, potrebno je napomenuti da je on bio izuzetno okrutan vladar. Naime, postoje navodi o cijelom nizu masakara koje je počinio nad svojim vlastitim podanicima. Njegovi nasljednici nisu nastavili pomorske istraživačke pothvate te je Kina uvela izolacionističku politiku.


Komentari