Cijena ljepote: U antičkoj Grčkoj, dame su se kupale u izmetu krokodila ne bi li se pomladile!

Face-lifting, botoks, liposukcija, umjetne trepavice, ekstenzije… Ako ste mislili da su današnje metode uljepšavanja bolne, vjerojatno niste upoznati s onim što su žene – i neki muškarci – u prošlosti činili ne bi li zadovoljili tada važeće estetske ideale. Donosimo listu najbizarnijih rituala uljepšavanja kroz povijest!

Krv, urin i izmet

Antička Grčka dala nam je mislioce poput Platona i Aristotela, ali i neke od najbizarnijih metoda uljepšavanja. Jedna od njih bilo je kupanje u – izmetu krokodila! U želji da zaustave vrijeme, dame iz bogatih obitelji svako toliko bi si priuštile ovaj tretman, a za prikupljanje blagotvornog dreka bili su zaduženi, pogađate, robovi. Ni muškarci tog vremena nisu bili zapostavljeni. Jedan od najpoznatijih “lijekova” protiv ćelavosti bila je mješavina životinjske masti, urina i – menstrualne krvi!

Tako si deformirana, tako si lijepa!

Renesansni ideal ljepote podrazumijevao je, između ostalog, geometrijsku liniju tijela, pa su velike grudi u to vrijeme bile nepoželjne, da ne kažemo neukusne. Kako bi se spriječilo bujanje ovog dijela ženske anatomije, djevojčicama su se od puberteta prsa podvezivala daščicama, a čitavo tijelo bi se sapinjalo u težak steznik učvršćen ribljim kostima. To bi, dakako, rezultiralo potpunom deformacijom torza. U ekstremnim slučajevima, rebra bi se spojila s prednje i stražnje strane!


Brod na glavi, bol u vratu

U baroku pak ni žene ni muškarci nisu mogli biti smatrani lijepima ako na glavi nisu nosili perike teške barem nekoliko kilograma. Kako bi ovi uresi postigli što veću visinu, vitice i kovrče slagale su se preko jastučića, a kasnije i preko kompleksnih metalnih konstrukcija. Budući da je pretjerivanje u ovom razdoblju bilo in, perike su nerijetko bile ukrašene modelima brodova, minijaturnim životinjskim farmama, ptičjim gnijezdima ili voćno-cvjetnim motivima. Bolovi u vratu bili su mala cijena za seksepil koji su ovakve kreacije pružale onima koji su ih nosili, a sitnim nelagodnostima poput svraba doskočilo se specijalnim štapovima za češanje glave ispod njih.

Crni zub, dubok džep

U elizabetanskom razdoblju, u Engleskoj je bilo trendy imati unakažene zube. Ono što će kasnije postati zlatna plomba, to je u šesnaestom i sedamnaestom stoljeću bio karijes – znak bogatstva i statusa. Imati pokvarene zube značilo je, naime, da imate novca za slatkiše, luksuz koji si je mogla priuštiti samo aristokracija. Problem je bio u tome što je za lijepo poslaganu koloniju karijesa ipak trebalo čekati. Tu je na scenu stupila mješavina pepela, aluminija, meda i još nekoliko otrovnih sastojaka, kojom su ljudi mazali zube i stvarali instant efekt oku ugodne dekadencije. Iz tog razdoblja datira još jedan opasan pripravak za ljepotu, popularna Solimanova voda. Radilo se o tekućini na bazi žive (!), koja je – navodno – korisnike u hipu oslobađala od neestetskih pojava na koži, poput pjega i bradavica. Primijećena je tek blaža nuspojava – onima koji su čarobni napitak koristili kroz duže vrijeme znali su ispasti zubi!

Piše: Lucija Kapural

Komentari