Na današnji dan

Francuski premijer koji je zapravo bio Armenac iz Turske – 1929.

Rođen je u armenskoj katoličkoj obitelji u gradu Izmiru u Turskoj, odakle je bio i Aristotel Onassis. Priličan broj ljudi armenskog podrijetla postao je slavan u Francuskoj. Spomenimo poznatog pjevača Charlesa Aznavoura i vozača Formule 1 Alaina Prosta.

Dana 2. svibnja 1929. godine rođen je francuski premijer Édouard Balladur, koji je po nacionalnosti zapravo bio Armenac. Naime, Balladur je rođen u armenskoj katoličkoj obitelji u gradu Izmiru u Turskoj. Taj povijesno važan grad na obali Sredozemnog mora Grci nazivaju Smirna, a u njegovoj je okolici po tradicionalnim tumačenjima rođen i slavni Homer.

Édouard Balladur doselio se s obitelji iz Turske u Francusku kao dječak od svega 4 ili 5 godina. Zapravo je priličan broj etničkih Armenaca postao slavan u Francuskoj. Spomenimo poznatog pjevača Charlesa Aznavoura, koji je rođen kao Shahnour Vaghenag Aznavourian, od armenskih roditelja koji su također bili iz grada Izmira u Turskoj. Nadalje, i poznati francuski vozač Formule 1 – Alain Prost – također je armenskog podrijetla. Zanimljivo je da Armenska katolička crkva priznaje rimskog papu za poglavara, premda ima specifične obrede.

Balladur je postao francuskim premijerom 1993. godine. U njegovoj vladi sjedili su kao ministri mnogi poznati političari. Primjerice, Nicolas Sarkozy bio mu je ministar budžeta, Simone Veil bila mu je ministrica zdravstva i socijalne skrbi, a budući premijer François Fillon ministar visokog obrazovanja.


Komentari