Na današnji dan

Američku vojsku u Ratu za nezavisnost ustrojio je Nijemac (1730.)

Dana 17. rujna 1730. godine rođen je jedan od Nijemaca koji su najviše pomogli u ostvarivanju nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država – znamenitiFriedrich Wilhelm von Steuben, poznat i kaobarun von Steuben. On je rođen u njemačkom gradu Magdeburgu, na području vlasti pruskog kralja. Postao je pruski vojni časnik, vremenom napredovavši do čina kapetana. Radio je u generalštabu najslavnijeg njemačkog kralja-vojnika –Fridrika Velikog. Tamo je stekao neprocjenjivo iskustvo funkcioniranja pruskog generalštaba (glavnog stožera). Naime, koncept generalštaba bio je u to doba u svijetu malo poznat, a pruska vojska je ostvarivala velike uspjehe na bojištima.

Nakon što je u pruskoj vojsci došlo do smanjivanja kadra, von Steuben je ostao nezaposlen. Počeo se lažno nazivati barunom, premda nije imao pravo na tu titulu. Imao je sreću da je predstavljen francuskom ministru obrane, koji je prepoznao njegov potencijal. Naime, u to je vrijeme Francuska bila saveznica novoproglašenog SAD-a koji se borio protiv Britanaca za samostalnost. Francuski ministar procijenio je da bi pruski stožerni časnik dobro došao mladoj i neiskusnoj američkoj vojsci, pa je upoznao von Steubena s Benjaminom Franklinom, tadašnjim američkim poslanikom u Francuskoj. Amerikanci su bili zadovoljni i von Steuben je uskoro brodom krenuo u Ameriku.

U SAD-u ga je generalGeorge Washington, glavni zapovjednik američke vojske, korisno upotrijebio. Von Steuben je obučavao američke vojnike i časnike. Zaslužan je za mnoge reforme u vojsci. Primjerice, naučio ih je koristiti bajunete u borbi, pa se pobjeda Amerikanaca u Bitki kod Stony Pointa pripisuje upravo von Steubenu. Naime, u toj su bitki dobro obučeni američki vojnici uspjeli nenabijenih pušaka svladati neprijatelja samo ubodima bajuneta. Von Steben je bio nemilosrdan u obučavanju vojnika. Primjerice, budući da nije znao engleski jezik, zaposlio je jednog časnika da umjesto njega na engleskom jeziku psuje na američke vojnike koji nisu zadovoljavali stroga mjerila.

George Washington počastio je von Steubena visokom službom glavnog inspektora američke vojske. Primio je i američko državljenstvo. Umro je u dobi od 64 godine u američkoj saveznoj državi New York.


Komentari