Na današnji dan

Lucien Bonaparte – jedini Napoleonov brat koji nije postao kraljem – 1840.

Izgleda da je Lucien bio iskreni revolucionar, koji nije odobravao mnoge Napoleonove postupke, poput monarhizma. To je vjerojatno razlog zbog kojega ga Napoleon nije stavio na vladarski položaj, a isprva mu nije dodijelio ni titulu francuskog princa.

Dana 29. lipnja 1840. godine umro je Napoleonov brat Lucien Bonaparte. Zanimljivo je da on bio jedini od Napoleonove braće koji nikada nije postao kraljem neke od vazalnih država Francuskog Carstva. Naime, preostala tri Napoleonova brata – Joseph, Louis i Jérôme – bili su kraljevi, a kraljicom je postala čak i jedna Napoleonova sestra (Karolina Bonaparte).

Lucien Bonaparte bio je jedno vrijeme u lošim odnosima sa svojim bratom Napoleonom. Naime, izgleda da je Lucien bio iskreni revolucionar, koji nije odobravao mnoge Napoleonove postupke, poput monarhizma. To je vjerojatno razlog zbog kojega ga Napoleon nije stavio na vladarski položaj, a isprva mu nije dodijelio ni titulu francuskog princa (tu su titulu dobila ostala Napoleonova braća).

Po starosti tj. redoslijedu rođenja Lucien je bio odmah iza Napoleona, ako računamo odrasle pripadnike obitelji Bonaparte. Doduše, njihova je majka između njih dvojice rodila još čak troje djece koja nisu preživjela dojenačko doba. Tako je Lucien bio oko šest godina mlađi od Napoleona.


Zanimljivo je da je Lucien od sve braće zapravo ponajviše pomogao Napoleonu pri njegovom preuzimanju vlasti u Francuskoj 1799. godine. Naime, Lucien je u to doba bio predsjednik Vijeća pet stotina (franc. Conseil des Cinq-Cents), svojevrsnog parlamentarnog tijela za vrijeme vlasti Direktorija. Na tom je položaju olakšao Napoleonu, tadašnjem generalu, put do položaja konzula na čelu nove vrhovne vlasti u Francuskoj – Konzulata.

Izgleda da Lucien nije odobrio Napoleonovo uzimanje carske titule. Budući da su se njih dvojica razišli, Lucien nije dobio nikakvu visoku vojvodsku ili prinčevsku titulu, za razliku od ostalih pripadnika obitelji Bonaparte i Napoleonovih suradnika. Ipak, zanimljivo je da je Lucien od pape dobio titulu princa od Canina, a kasnije i princa od Musignana. Te su titule zadržali i njegovi potomci. Lucien je umro na području Papinske Države, u gradu Viterbu sjeverozapadno od Rima, upravo na današnji dan 1840. godine.

Komentari