Zašto su kraljevi u ruci držali kuglu s križem?

Među regalijama, znakovima kraljevske vlasti, obično se nađu predmeti poput krune, mača, plašta i žezla, ali ima i drugih. Jedan od neobičnijih je zlatna kugla na čijem se vrhu nalazi križ. Zbog tog križa ona pomalo naliči jabuci, pa se kod nas obično i naziva kraljevskom jabukom. Njeni nositelji, međutim, nisu bili isključivo kraljeve, već i carevi, katkad i vladari nižeg reda. Na latinskom joj je ime Globus Cruciger, prema latinskim riječima globus (hrv. kugla), crux (križ) i gerere (nositi), dakle kugla koja nosi križ. Vladar bi ju kao dio regalija držao u jednoj ruci, dok bi u drugoj držao žezlo.

Kugla simbolizira svijet tj. svjetovnu moć vladara, dok je križ simbol Božje vlasti nad čitavim svijetom. Osim u regalijama, kraljevska je jabuka prisutna na likovnim prikazima vladara i njihovim novčićima, ali i prikazima arhanđela i Isusa Krista kao Spasitelja svijeta. Kasnije se pojavljivao i na vrhu papinskih tijara te kruna svjetovnih vladara. Omjer veličine predmeta imalo je simboličnu važnost jer su na prikazima veći predmeti smatrani hijerarhijski iznad onih manjih. Tako se željelo istaknuti važnost i moć duhovnog ili svjetovnog vladara.

Sama kugla kao simbol svijeta javlja se još u vrijeme Rimskog Carstva, kada nije imala kršćanske konotacije te ju se najčešće prikazivalo na novčićima. Prvi globus s križem datira iz 5. st., u vrijeme kada je još postojalo Rimsko Carstvo. Uzgred rečeno, činjenica da je Zemlja prikazana u obliku kugle još je jedan dokaz da, usprkos popularnim prikazima, u Rimskom Carstvu i srednjovjekovnoj Europi nije bilo rašireno vjerovanje da Zemlja ima oblik ravne ploče.

Piše: Boris Blažina


Komentari