Kći američkog predsjednika bila je na glasu kao divljakuša koja je pušila u javnosti i vrijeđala državne dužnosnike!

Kći kojega američkog predsjednika je drsko prkosila društvenim konvencijama svoga vremena? Koja je carica “performanse” potencijalnih ljubavnika iskušavala tako da bi ih pripustila u ložnicu svojih dvorskih kurtizana? Koji je serijski ubojica smaknut na način da je živ zazidan? Za vas smo odabrali niz manje poznatih no uistinu zanimljivih činjenica iz povijesti!

1. Alice Lee Roosevelt Longworth (1884. – 1980.), kći dvadeset šestoga američkog predsjednika Theodorea Roosevelta, bila je na glasu po ljepoti, ali i divljem ponašanju. U vrijeme kad se od žena očekivalo da budu smjerne kućanice, pušila je u javnosti, psovala državne dužnosnike, jurcala automobilom od tuluma do tuluma, a kao kućnog ljubimca držala je – zmiju! Kad je neki političar prijekorno pitao Roosevelta zar nije u stanju kontrolirati vlastitu kćer, ovaj mu je odgovorio: “Mogu napraviti jednu od dvije stvari – upravljati Sjedinjenim Američkim Državama ili pokušavati kontrolirati Alice – ali nipošto nemam snage ni vremena za obje”.

2. Caroline Still Anderson (1848. – 1919.) jedna je od prvih crnkinja koje su diplomirale medicinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Titulu doktorice stekla je 1878. godine a, osim po znanstvenom radu, zapamćena je po borbi za prava Afroamerikanaca.

3. Američki senator Jeremiah Andrew Denton Jr. (1924. – 2014.) u Vijetnamskom se ratu borio kao avijatičar. Pao je u ruke neprijatelja, koji su ga 1966. prisilili da sudjeluje u propagandnom razgovoru, emitiranom i na američkim televizijskim postajama. Odgovarajući na pitanja, ovaj je učestalo žmirkao, a pripadnici američke obavještajne službe shvatili su da im, Moresovim kodom, signalizira da je bio mučen. U zarobljeništvu je proveo dugačkih osam godina, od toga polovicu vremena u samici.


4. Ruska carica Katarina II. Velika (1729. – 1796.) bila je poznata po izraženom libidu. Priča se da je u palači imala posebnu sobu u kojoj su, prije nego što bi ih pripustile u caričine odaje, kurtizane u krevetu “testirale” njene potencijalne ljubavnike!

5. Godine 1906., marokanski serijski ubojica Hadj Mohammed Mesfewi osuđen je na smrt. Kazna je izvršena na poprilično okrutan način: Mesfewi je živ zazidan. Njegovi krici su se, prema svjedocima, čuli puna dva dana, nakon čega je zauvijek utihnuo. Prije nego što ga počnete žaliti napomenut ćemo da je rječ o “čovjeku” koji je života lišio barem 36 žena.

6. Feta, slani i pikantni grčki sir koji se priprema od kozjega ili ovčjeg mlijeka, spominje se još u Homerovoj “Odiseji”, preciznije, u pjevanju u kojem se opisuje kako strašni kiklop Polifem, jednooki monstrum, pedantno priprema taj sir.

7. Jedan od najneobičnijih podviga u povijesti medicine izveden je 2010. godine. Pacijent na kojem je izvršena eksperimentalna operacija zvao se Ron Strang. Ovaj američki marinac izgubio je veći dio bedrenog mišića nakon što ga je tijekom jedne operacije ranila granata. Čovjek je prohodao dan nakon što su mu presadili mišić – domaće svinje!

Piše: Lucija Kapural

Komentari