Preživio Hirošimu i Nagasaki, doživio devedeset treću!

Ime Tsutomu Yamaguchi nećete pročitati u povijesnim udžbenicima, pa ipak, riječ je o čovjeku koji je bio svjedok onoga najgoreg u povijesti ratovanja, atomskog bombardiranja – i to dvaput! Nevjerojatno, preživio je napade na Hirošimu i Nagasaki te svijetu ispričao svoju nevjerojatnu priču.

Dana 6. kolovoza 1945. godine, dok je putovao javim prijevozom u Hirošimi, Yamaguchi je čuo zvuk avionskog motora. Nije se previše nervirao – ta bio je rat, avioni su stalno presijecali nebo. Nažalost, bio je to nešto drugačiji avion. U trenutku kad je čovjek iskoračio iz tramvaja, američki bombarder Enola Gay na grad je ispustio nuklearnu bombu od 13 kilotona urana. Zastrašujući bljesak zaslijepio je Yamaguchija, a snaga detonacije odbacila ga je u zrak. Kad mu se pogled razbistrio, ugledao je kovitlac vatre i dima iznad zemlje. Imao je oblik gljive, ali one koja raste u najdubljim slojevima pakla.

U skloništu od zračnih napada, gdje je potražio zaklon, Yamaguchi je čitavu besanu noć bezuspješno pokušavao shvatiti čemu je to svjedočio. Iscrpljen ali sretan što je živ, sljedeće jutro se kroz ruševine probio do željezničke stanice. Sjeo je na vlak te se otputio kući, u 320 kilometara udaljeni rodni grad. Grad po imenu Nagasaki.

Ondje, u bolnici, liječnici su sanirali njegove teške ozljede. Premda su mu popucali bubnjići a koža mu je bila sva izranjavana, radišni čovjek zaključio je kako se sasvim solidno oporavio te se 9. kolovoza vratio na posao. U trenutku kad je zapanjenim kolegama pričao o užasu koji je preživio u Hirošimi, bijeli bljesak sipunio je prostoriju. Još jednom, Yamaguchi je poletio u zrak. Ponovno je preživio, premda je Fat Man, nuklearna bomba bačena na Nagasaki, bila puno snažnija od one koja je Hirošimu pretvorila u prah – sadržavala je 25 kilotona plutonija. Iako je, teško osakaćen, narednih nekoliko godina proveo u zavojima, borbeni duh nije mu dopuštao da se preda. Umro je 2010. godine, doživjevši devedeset treću.


Piše: Lucija Kapural

Komentari