5 slavnih konja

Povijest poznaje mnoge slavne vladarice i vladare, umjetnice i umjetnike, heroine i heroje. Ali jeste li znali su neki konji u povijesti dobivali vrlo visoke počasti i odlikovanja te su bili obasipani darovima? Konji jesu životinje koje je lako zavoljeti, ali ovdje se ipak radi o nečemu drugome… 

Marengo

Ovaj arapski pastuh svijetlosive boje bio je najpoznatiji ratni konj Napoleona Bonapartea. Iako malen rastom (145 cm visok), bio je poznat po svojoj staloženosti i pouzdanosti. Kupljen je tijekom Napoleonove službe u francuskoj vojski u Egiptu 1799., a nazvan je prema Bitki kod Marenga 1800., velike pobjede francuske nad austrijskom vojskom. Marengo je vjerno služio svojem gospodaru u mnogo bitaka, a pretrpio je čak osam rana a da nikada nije zbacio jahača. Preživio je Napoleonovu kampanju u Rusiji, ali je zarobljen tijekom Bitke kod Waterlooa i prodan jednom engleskom časniku. Umro je 1831., u visokoj dobi od 38 godina.

Comanche

Američki potpukovnik George Armstrong Custer jedan je od najpoznatijih i najkontroverznijih američkih vojnih zapovjednika, ponajprije zapamćen po kobnom pohodu protiv saveza indijanskih plemena pod vodstvom poglavice Bika Koji Sjedi. Nakon niza taktičkih pogrešaka Custerova 7. konjička pukovnija našla se u vrlo nepovoljnom položaju te su izginuli svi pripadnici bojne pod Custerovim zapovjedništvom. Ili, bolje rečeno, svi ljudski pripadnici. Preživio je samo jedan konj, Comanche, kojeg su američki vojnici pronašli teško ranjenog. Konj se već nekoliko puta oporavio od ranjavanja, tako da je nakon ovoga poslan u mirovinu s posebnim počastima te poživio još 15 godina nakon bitke.

Bukefal

Jedan od najpoznatijih konja antičkoga svijeta, Bukefal (grč. Volova Glava) je bio konj Aleksandra Velikog. Opisan je kao veliki i snažni pastuh crne boje. Prema legendi ga je jedan trgovac konjima ponudio Filipu II. Makedonskom, Aleksandrovom ocu, za nevjerojatno visoku cijenu od 13 talenata (338 kg) srebra. Kako ga navodno nitko nije uspio uzjahati, Filip nije bio zainteresiran, ali ga je 13-godišnji Aleksandar na opće čuđenje uspio ukrotiti jer je uočio da se boji vlastite sjene, pa ga je okrenuo prema suncu i zatim uzjahao. Bukefal je služio Aleksandru u mnogim bitkama, a moguće je da je u jednoj od njih i poginuo. Kako god bilo, kasnije legende su tijesno povezale Aleksandra i Bukefala, tako da npr. nalazimo tvrdnje da su rođeni istog dana.

Narednik Reckless

Ovu kobilu mongolskog porijekla kupili su američki marinci iz protutenkovske satnije 5. pukovnije 1. marinske divizije od jednog korejskog dječaka. Dogodilo se to u vrijeme Korejskoga rata, kada su se nage Sjeverne i Južne Koreje sukobile za prevlast nad korejskim poluotokom, pri čemu su južnjaci imali potporu UN-a, a sjevernjaci Kine i SSSR-a. Kobila je dobila ime Reckless (engl. Bezobzirna, Nagla) i ubrzo se udomaćila među marincima. Posebno je bila poznata po tome što je jela ili pila gotovo sve što je mogla – kajganu, pivo, Coca-Colu, pa i žetone za poker. Tijekom rata službovala je noseći teret i ranjenike, a bila je toliko pouzdana da je to mogla obavljati bez prisutnosti konjovodca. Tijekom jedne bitke sama je izvela čak 51 dostavu materijala, a nastavila je službu iako je dvaput ranjena. Nakon rata joj je dodijeljen počasni čin narednika te nekoliko odlikovanja.


Incitat

Najomiljeniji konj zloglasnog rimskog cara Kaligule, Incitat (lat. Brz), navodno je imao mramornu staju, korito od slonovače, purpurne pokrivače (ta je boja u starom Rimu bila znak moći i aristokracije), te okovratnik od dragog kamenja. Kaligula je navodno na vrhuncu ludila dao proglasiti Incitata rimskim građaninom, a zatim ga obasipao raznim počastima, namjeravajući ga proglasiti konzulom, no ubijen je prije nego je uspio izvršiti tu namjeru. Unatoč tome, Incitat je ostao zapamćen kao konj-konzul. Vrijedi napomenuti da neki povjesničari smatraju da je Kaligula spomenutim činom zapravo želio poniziti senatore.

Piše: Boris Blažina

Komentari