Povijest jednog šešira: Izazvao je paniku na ulicama i pokolj dabrova

Što je zajedničko gitaristu Slashu, glumici Marlene Dietrich, plesaču Fredu Astaireu, karikaturama Ujaku Samu i Johnu Bullu, strip junaku Mandrakeu i američkom predsjedniku Abrahamu Lincolnu? Svi oni su, u važnim trenucima svojih “karijera”, nosili cilindar (potonji, koji ga je nerijetko koristio za “transport” važnih pravnih dokumenata, s njim na glavi je i skončao). Simbol društvenog statusa, grandiozan i upečatljiv, ovaj šešir ima uzbudljivu povijest!

Priča o cilindru počela je 1797. u Londonu, kad je galanterist John Heatherington izradio apsurdno visoki šešir valjkastog oblika te odlučio izići na ulicu noseći ga na glavi. Reći da je taj prizor izazvao pomamu vrlo je blago. Po izvještajima iz onog vremena, došlo je do pravih nereda: “Prolaznici su paničarili. Nekoliko se dama onesvijestilo, djeca su vrištala, psi zavijali!” Heatherington je odveden na sud zbog “nošenja visoke strukture u svrhu širenja straha”, ali je uspio dokazati da je to tek modificirani, posve bezazleni jahaći šešir. Korak dalje napravio je Francuz Antoine Gibus 1823. godine, predstavivši svijetu ono što je nazvao “šeširom za operu”. Radilo se o cilindru s mehanizmom za sklapanje, koji su gospoda za vrijeme posjete operi mogla sklupčati te jednostavno gurnuti pod sjedalo. Chapeau claque, po tvorcu znan i kao gibus, oduševio je ponekog snoba, ali se na ulicama ipak rijetko viđao. Modni krik postao je tek 1850. godine, kad ga je princ Albert prigrlio kao omiljeni modni dodatak. Nakon toga, viktorijanskoga gospodina bilo je nemoguće zamisliti bez cilindra na glavi. To pokrivalo postalo je simbol moći, pripadnosti povlaštenoj klasi. Koliko su cilindri bili popularni, svjedoči sljedeći podatak: u Americi je istrijebljena gotovo čitava populacija dabrova, životinja od čije su se kože izrađivali!

Početkom 20. stoljeća, ugledni bankar J. P. Morgan dao je povisiti krov limuzine, kako ne bi morao skidati cilindar svaki put kad u nju uđe. Njegov primjer slijedila su brojna gospoda. Do kraja Drugoga svjetskog rata, cilindar je gotovo iščeznuo s ulica, mada su ga državnici nastavili nositi prilikom važnih susreta. John F. Kennedy bio je posljednji američki predsjednik koji je na inauguraciji nosio ovu vrstu šešira. Gospodu s cilindrom danas možemo sresti uglavnom na kraljevskim vjenčanjima, konjskim utrkama u Ascotu ili na pozornici, dok kao mađioničari iz njega izvlače bijele zečeve.

Piše: Lucija Kapural


Komentari