Bizarna strana povijesti: Kako su polarni medvjedi osvojili Treći Reich

Razdragani nacisti u zagrljaju polarnih medvjeda, bezube mladenke, golotinja na prestižnim američkim fakultetima… Povijest je puna bizarnih trendova, no oni koje smo za vas odabrali zvuče poput nečega što je nastalo u glavama tvoraca “Letećeg cirkusa Monty Pythona”!

Logika 19. stoljeća: Ako nemaš zube, ne možeš dobiti ni karijes!

Ako nemate mazohističke sklonosti, pretpostavljamo da u zubarskim ordinacijama osjećate barem blagu uznemirenost ako već ne, kako se pristoji, nalet panike i goruću želju za bijegom/udaranjem stomatologa. No, ma koliko sjedanje na onu podesivu stolicu bilo neugodno, u usporedbi sa hororom kroz koji su vlasnici klimavih zuba i karijesa prolazili u Engleskoj u devetnaestom stoljeću pravo je opuštanje. U to vrijeme, standardi dentalne higijene bili su na niskim granama, pa bi čovjek do tridesetog rođendana imao više pokvarenih nego zdravih zuba. Svaki od tih trulih zuba tretirao se na jednak način: posjetom lokalnom brijaču/kirurgu, koji bi ga uhvatio kliještima te, izvježbanim pokretom ruke, iščupao. To se, ne moramo posebno ni naglašavati, radilo bez anestezije. Kako bi ih poštedjeli budućeg mučenja, mnogi su roditelji potomcima dali izvaditi kompletno zubalo, koje se potom nadomještalo protezom. Ovaj tretman s vremenom je postao silno popularan, pa su ga, budući da je bio poprilično skup, smatrali idealnim vjenčanim darom. Prije nego što bi “stali na ludi kamen”, sretni parovi zajedno su odlazili na tretman uklanjanja zuba. Logika onog vremena uistinu je bila neoboriva: ako nemaš zube, ne mogu ti se ni pokvariti!

Nacisti u zagrljaju polarnih medvjeda


U zadnjih tridesetak godina, Francuskinja Jean-Marie Donat prikupila je više od deset tisuća crno-bijeli fotografija Nijemaca koji, smiješeći se od uha do uha, poziraju s osobama odjevenim u kostime polarnih medvjeda. Bizarni trend započeo je 1920. godine, nakon što je berlinski zoološki vrt nabavio par mladunaca polarnih medvjeda. Posjetitelji su bilo fascinirani golemim, poput snijega bijelim sisavcima – do te mjere da se prodaja ulaznica udesetostručila! Ubrzo su lukavi trgovci počeli prodavati kostime ovih životinja, a ekipa se masovno fotografirala u njima (osobito zanimljivima čine nam se fotke nacističkih vojnika u zagrljaju krupnih, dlakavih zvijeri!). Za razliku od modernih glupavih trendova poput plankinga, koji imaju rok trajanja nepasteriziranog mlijeka, ovaj, ništa manje glupav, trajao je desetljećima – Weimarska republika je oslabila i propala, nacisti su došli na vlast, Treći Reich je oslobodio sve svoje demone, Drugi svjetski rat je počeo i završio, Njemačka je bila okupirana… Kroz sve te turbulentne događaje, mladi i stari, žene i muškarci, lovaši i sirotinja pozirali su s medvjedima. Zadnja ovakva fotka datira iz 1949. godine.

Želiš studirati na “Yaleu”? Skidaj gaće!

Većina američkih predsjednika, biznismena i ostalih glavešina studirala je na onome što se, u kolokvijalnom govoru, naziva Ivy League (“Udruga bršljana”), odnosno na jednom od osam najstarijih, najbogatijih i najuglednijih privatnih sveučilišta u zemlji – “Harvardu”, “Yaleu”, “Sveučilištu Pennsylvanije”, “Princetonu”, “Columbiji”, “Brownu”, “Dartmouthu” i “Cornellu”. Onoga tko je upoznat s renomeom ovih obrazovnih ustanova nemalo će iznenaditi podatak da su na mnogim od njih svojedobno od brucoša zahtijevali da poziraju – goli! Da, dobro ste pročitali. Šira javnost za to je doznala sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je mladi tajnik zaposlen na Yaleu otključao derutnu predavaonicu koja se dugo nije koristila. U njoj su se – zalijepljene na zidove, ugurane u ladice, pa čak i razbacane po podu – nalazile tisuće i tisuće fotografija golih mladića. Snimljene bočno, sprijeda i straga, u “stavu mirno”, zaprepastile su posjetitelja, napose one iz potonje kategorije – uzduž kralježnica “fotomodela” bile su zabodene dugačke igle. Što bi to moglo biti? Kolekcija kakvog pervertita s fetišem na sadomazohističku woodoo pornografiju? Istina, pokazalo se, nije bila toliko pikantna. Naime, između 1940. i 1970. godine, “Yale”, “Harvard”, “Vassar” i “Brown” od svojih su brucoša zahtijevali da, prilikom upisa, poziraju nagi. Cilj je bio prikupiti materijal za veliku znanstvenu studiju o razvoju rahitisa, bolesti koju karakterizira poremećena mineralizacija koštane tvari te posljedično izobličenje kostura. Nakon što je priča procurila u medije, fotografije su uništene. Na njima su, goli kao od majke rođeni, između ostalih pozirali George W. Bush, Hillary Clinton, Diane Sawyer i Meryl Streep.

Piše: Lucija Kapural

Komentari