Američki građanski rat: Počeo je i završio na posjedu istog čovjeka!

Dana 9. travnja 1865. završio je Američki građanski rat, jedan od najkrvavijih oružanih sukoba u povijesti. Odnio je živote 1.030.000 Amerikanaca – 3% ukupne populacije – više nego što su to učinila oba svjetska rata! U tu šokantnu brojku uključeno je 620.000 vojnika koji su umrli zbog raznih oblika infekcije te oko 50.000 civila. Jedan od glavnih uzroka ogromnog broja poginulih bila je upotreba puno preciznijih oružja nego ranije te, pred kraj rata, repetitivnih pušaka: vojnici bi doslovce padali kao pokošeni dok su, na otvorenom, stajali u ravnim linijama. Sve to dovelo je do pojave rovovskog ratovanja, taktike koja će definirati Prvi svjetski rat.

Kraj pokolja označila je predaja južnjačkog generala Roberta E. Leeja pokraj gradića Appomattoxa u Virginiji. Taj čin obavljen je u domu trgovca Wilmera McLeana, koji danas ima svojevrstan spomenički status – naročito dnevni boravak, u kojem je predaja potpisana. Nevjerojatan je podatak da je Wilmerov dom povezan i s početkom istog rata. Naime, prva velika bitka odigrala se na farmi McLeanove druge kuće, pa je duhoviti trgovac znao reći: “Američki građanski rat počeo je u mome dvorištu, a završio u mome dnevnom boravku”. U šali bi dodao kako će se, ako ikad ponovno začuje zveckanje oružja, preseliti u inozemstvo.

Pobjednički general Ulysses S. Grant, koji je kasnije postao američkim predsjednikom, bio je milosrdan prema poraženoj strani. General Lee iz tog ga je razloga iznimno cijenio, te nikad kasnije nije dopustio da se protiv Granta kaže ijedna loša riječ. Premda su bili na zaraćenim stranama, obojica su se pri predaji ponijela kao gospoda starog kova, držeći do etikete i u najsitnijim detaljima.

Piše: Lucija Kapural


Komentari