Na današnji dan

Prva pomorska bitka bez vizualnog kontakta brodova – 1942.

U važnoj Bitki u Koraljnom moru prvi su se put međusobno sukobile snage protivničkih nosača zrakoplova. 

Dana 7. svibnja 1942. godine bjesnila je na južnom dijelu Tihog oceana bitka kakva do tada još nije viđena u povijesti. Naime, prvi put sukobile su se snage protivničkih nosača zrakoplova. U dotadašnjim pomorskim bitkama dolazilo je do izravnog kontakta brodova, koji su pucali jedan po drugome. U ovoj bitki suparnički brodovi uopće se nisu vidjeli, tj. nije bilo vizualnog kontakta između njih, nego su jedni slali zrakoplove na druge.

Ta se bitka dogodila u Koraljnom moru – velikom morskom prostoru pred Australijom, u koji su prodrle snage Japanske carske mornarice. Za Australce je to bila opasna situacija jer su se Japanci opasno približili kontinentu. Zapovjednik japanske flote bio je admiral Shigeyoshi Inoue. Raspolagao je udarnom snagom od dva velika nosača aviona (Zuikaku i Shōkaku) te jednim lakim (Shōhō). Zapovjedni brod admirala Inouea bila je krstarica Kashima. 

Američki zapovjednik bio je admiral Frank Fletcher. On je također raspolagao s dva velika nosača (USS Yorktown i USS Lexington). U okršaju su neprijateljski nosači udarili jedni na druge snažnim zračnim napadima. Amerikanci su na početku uspjeli potopiti najmanji japanski nosač aviona Shōhō. Japanski udari oštetili su oba američka nosača, tako da je USS Lexington morao biti napušten i potopljen. Oba japanska velika nosača također su oštećena, pa su Japanci bili prisiljeni povući se iz bitke.

Sve u svemu, po broju potopljenih brodova pobijedili su Japanci, ali Amerikanci su zapravo odnijeli stratešku pobjedu. Naime, bio je to prvi put da je japanska ekspanzija učinkovito zaustavljena. Oštećenja japanskih velikih nosača igrala su veliku ulogu i u kasnijoj američkoj odlučujućoj pobjedi kod Midwaya.


 

Komentari