Zanimljivosti iz povijesti: Kokoš, jaje, Biblija i Partija

Koja je grupa na naslovnicu debitantskog albuma stavila ratoborni komunistički plakat? Što je, prema Bibliji, stvoreno prvo – kokoš ili jaje? Koji je kultni znanstvenofantastični roman dugo tražio put do publike, da bi ga u konačnici objavio izdavač časopisa o automobilima? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Španjolska paraolimpijska košarkaška momčad morala je vratiti zlatnu medalju osvojenu 2000. godine u Sydneyu – nakon uistinu šokantnog otkrića da je većina igrača bila potpuno zdrava!

2. Vedius Pollio, rimski aristokrat iz prvoga stoljeća prije Krista, zapamćen je po iznimnoj okrutnosti. Kao bliski prijatelj cara Augusta, osjećao se nedodirljivim, a neprijatelja se rješavao tako da bi ih bacio u bazen pun gladnih jegulja. Dok bi ove proždirale žrtvu, Pollio je ležao u počivaljki te, pijuckajući vino, uživao u krvavom prizoru.

3. Na plakatu Komunističke partije Njemačke iz 1928. godine bila je prikazana otvorena šaka ispod koje je pisalo: “Ruka ima pet prstiju – pomoću njih zgrabi neprijatelja!”. Grupa “System of a Down” taj je plakat, rad vizualnog umjetnika Johna Heartfielda (na slici!), 1998. godine stavila na naslovnicu svoga debitantskog albuma, također nazvanog “System of a Down”.

4. Ako slijepo vjerujete Bibliji, na pitanje “Je li prvo bila kokoš ili jaje?” odavno vam je serviran odgovor. U Knjizi Postanka 1:20-22, crno na bijelom stoji, naime, da je kokoš ta koja je “prvotna”!


5. Ponekad nije lako u startu prepoznati genijalnost neke ideje ili vrijednost nekoga umjetničkog djela. Evo dva primjera iz povijesti! Kad je Albert Einstein formulirao čuvenu teoriju relativnosti, uredništvo dnevnih novina “New York Times” poslalo je korespondenta za golf da ga intervjuira. “Dinu”, kultni znanstveno-fantastični roman Franka Herberta, odbilo je pak dvadeset uglednih izdavača. Čovjek koji ga je napokon objavio bio je izdavač časopisa o automobilima.

6. Običaj nošenja vjenčanog buketa potječe još iz antičkih vremena, kad su mladenke koračale s vijencima poljskog cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja u rukama kako bi otjerale zle duhove.

7. Na svome prvijencu “For You”, albumu kojeg su kritičari proglasili remek-djelom, Prince je svirao čak dvadeset sedam instrumenata!

8. Zlatna bula Bele IV., povelja kojom je Gradec 1242. dobio status slobodna kraljevskog grada, čuva se u podrumu Hrvatskoga državnog arhiva. Budući da je riječ o pergamentu starom stoljećima, pohranjen je na temperaturi od 18 Celzijevih stupnjeva, na 45 do 55 posto vlage.

Piše: Lucija Kapural

Komentari