Na današnji dan

Kralj koji je bio otac sveca, cara i dvojice kraljeva – 1309.

Kralj Karlo II. od Napulja pripadao je poznatoj dinastiji Anžuvinaca, koja je potekla od njegovog oca (grofa od Anjoua), a vladala je i u Hrvatskoj. Karlo II. umro je 1309. godine, u doba hrvatskog bana Pavla Šubića, koji je podržavao pravo Anžuvinaca ne hrvatsko i ugarsko prijestolje.

Dana 5. svibnja 1309. godine umro je kralj Karlo II. od Napulja. Taj srednjovjekovni vladar osobito je zanimljiv po tome što je imao izvanredno ugledno potomstvo. Naime, Karlo II. od Napulja bio je otac jednog sveca, jednog cara i dvojice kraljeva različitih država. Karlo II. pripadao je poznatoj dinastiji Anžuvinaca, koja je potekla od njegovog oca (grofa od Anjoua), a vladala je i u Hrvatskoj.

Sin Karla II. koji je postao svetac zvao se sv. Luj od Toulousea. Bio je biskup, a već je u mladoj dobi stekao ugled pomagača gladnih i siromašnih. Umro je sa samo 23 godine života. Zanimljivo je da se po njemu zove kalifornijski grad San Luis Obispo (sv. Luj biskup u prijevodu sa španjolskog).

Drugi sin Karla II. – Filip od Taranta – postao je naslovni car Konstantinopola (Bizantskog Carstva). Dvojica sinova Karla II. postali su kraljevi: Karlo Martel postao je kralj Ugarske i Hrvatske, a Robert kralj Napulja.

Zanimljivo je da je Karlo II. imao i vrlo ugledne stričeve i tetke. Jedan stric bio mu je francuski kralj sv. Luj IX., po kojem se zove američki velegrad St. Louis u Missouriju. Inače, na španjolskom jeziku tog sveca nazivaju San Luis Rey, za razliku od spomenutog San Luis Obispa. Tetka Karla II. bila je sv. Izabela od Francuske. Sve u svemu, Karlova dinastija Anžuvinaca doživjela je u srednjovjekovnoj Europi izrazito velik utjecaj. Karlo II. umro je 1309. godine, u doba hrvatskog bana Pavla Šubića, koji je podržavao pravo Anžuvinaca ne hrvatsko i ugarsko prijestolje.


Komentari