Prodaja Stana digla nevjerojatnu medijsku prašinu i otvorila pitanje gdje je pobogu T-Rex, ako nije kod The Rocka?

Fotografija: EssentiallySports

U listopadu 2020. prodan je najcjelovitiji do sada pronađen nalaz T-Rexa (Tyrannosaurus rex), nazvan Stan prema amaterskom paleontologu Stanu Sacrisonu, koji ga je pronašao još 1987. godine. Stan je iskopan tek pet godina nakon što je otkriven. Na aukciji poznate aukcijske kuće Christie’s prodan je za pravu sitnicu, koja iznosi mrvicu više od 30 milijuna dolara. Nakon toga ga više nije viđen.

Vlasnik replike, a ne originala

Nedavno tijekom virtualnog javljanja poznatog glumca, voditelja i sportaša Dwaynea Johnsona iz njegovog doma, u emisiju “Nogomet ponedjeljkom navečer s Peyton i Eli”, svi gledatelji su uočili jedan detalj, a to je da je iza The Rocka bila i T-Rexova lubanja. Odmah se digla nevjerojatna medijska prašina je li on tajanstveni kupac s kojim je Stan nestao s vidika. Međutim Dwayne je uskoro stao na kraj tim naklapanjima izjavivši da nažalost on nije ta osoba. Pojasno je da je iza njega bila replika nestalog T-Rexića koju je kupio od Instituta za geološka istraživanja i paleontološka iskapanja Black Hillsa.

Što The Rock misli o nestanku Stanove lubanje?

Rock je bio vrlo jasan po pitanju Stanovog nestanka, rekavši iduće:


Moja ljubav, poštovanje, fascinacija i znatiželja prema paleontološkoj i arheološkoj znanosti su duboki – i da sam ja ponosni vlasnik pravog Stana, sigurno ga, dovraga, ne bih držao u svom uredu. Držao bih ga u muzeju , kako bi svijet mogao uživati, učiti i učiti od njega.

Upravo ovo što je izjavio Johnson, je kamen pomutnje u paleontološkom svijetu jer je nalaz s obzirom na svoju vrijednost trebao biti zadržan u znanstvenoj zajednici, kako bi mogao biti izvor daljnjih spoznaja o ovoj vrsti dinosaura. Doduše u 90-im godinama prošlog stoljeća dok je bio izložen u Muzeju Black Hills u Hill Cityju, provedena su brojna istraživanja njegovih kostiju, no sam napredak tehnologije, otvara nove mogućnosti analize koštane građe, zbog čega ovaj postupak otvara pitanja poput funkcioniranja znanstvenih institucija i uopće smisla same znanosti.

Novac ima uvijek prevagu

Stan je jedan od ključnih primjeraka za razumijevanju T-Rexa. Njegova prodaja, kao i uopće prodaja takve građe pokazuje da novac ima uvijek prevagu nad ostalim stvarima, pa i samim znanjem, koje je u konkretnom slučaju pohranjeno duboko u njegovim kostima. Ovakve privatne kupnje nisu dobrodošle u znanstvenoj zajednici jer kupac ne mora dozvoliti analizu kostiju, a može i Stana preprodati, što je opet potpuno opravdano jer je dozvoljena kupnja i pravatno vlasništvo nad takvom vrijednom građom.

The Rock je ovom izjavom izazvao salve oduševljenja, i čini se da bi Amerikanci, barem njih pola, rado vidjeli Dwaynea Johnsona kao pobjednika u idućoj predsjedničkoj utrci za Bijelu kuću.

Iako je Stan prodan, Institut Black Hills je zadržao pravo izrade i prodaje odljevaka Stanovih kostiju. Pretpostavljamo da vas zanima koliko košta odljevak. Zapravo ne previše, iznosi “nevelikih” 11 500 dolara. Nadajmo se da će se Stan kadtad pojaviti na vidiku… Ako ga slučajno vidite javite.

Piše. Sonja Kirchhoffer

Komentari