Zanimljivosti iz povijesti: Prva Miss Amerike bila je tek nešto viša od metar i pol!

S kojim se mitološkim junakom povezuje slikoviti njemački gradić Lorsch? Tko je bila prva Miss Amerike? Jesu li “lica” na Marsu dokaz postojanja inteligentnog života na “Crvenom planetu”? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Njemački gradić Lorsch, smješten u blizini Darmstadta, nadaleko je poznat po opatiji Laurissa, koja datira iz osmog stoljeća. Ovo su mjesto stoljećima obilazili hodočasnici iz svih krajeva svijeta, a legenda kaže da se upravo ondje nalazi grobnica Siegfrieda, junaka iz germanskih saga.

2. Ako je vjerovati Svetoniju, okrutni rimski car Neron (37. – 68.) na početku vladavine bio je iznimno uglađen i nježan. Jednom prilikom, tvrdi znameniti povjesničar, morao je potpisati smrtnu presudu osuđeniku. Podignuo je glavu, zagledao se u čovjeka te uzviknuo: “Kako bih volio da ne znam pisati!”.

3. Drevni Asirci mnogo su pažnje i vremena posvećivali dotjerivanju frizure i brade. Uglednici su dlake na licu mazali skupocjenim pomadama, a potom ih kompliciranom tehnikom kovrčali.


4. Engleskinja Sarah Biffen (1784. – 1850.) uspjela je pobijediti strašan genetski hendikep te se, unatoč čestom nerazumijevanju okoline, nametnuti kao jedna od najznačajnijih slikarica viktorijanske epohe. Nesretna žena rođena je, naime, bez udova, ali je zahvaljujući iskričavoj inteligenciji i upornosti uspjela naučiti pisati prije trećeg rođendana, tako da je stiskala olovku u zubima. Tu tehniku koristila je i kad je počela slikati, zamijenivši olovku kistom. Da stvar bude nevjerojatnija, specijalizirala se za izradu – minijaturnih portreta!

 5. Prvi izbor za “Miss Amerike” održan je u rujnu 1921. godine u Atlantic Cityju, s namjerom da se tim spektaklom produži turistička sezona. Krunom najljepše okitila se Margater Gorman (1905. – 1995.), šesnaestogodišnjakinja visoka samo 155 centimetara.

6. S američkom svemirskom letjelicom “Voyager 2”, lansiranom 1977. godine, u svemir su poslane i gramofonske ploče sa skladbama Mozarta, Bacha i Beethovena, presvučene zlatom, te snimke ljudskih glasova. Bile su namijenjene eventualnim izvanzemaljskim inteligentnim oblicima života, na koje bi sonda mogla naići, kao svjedočanstvo o ljudskoj civilizaciji.

7. Zbog straha od  pljačkaša grobnica, u starom su Peruu plemiće sahranjivali u ledu, na nepristupačnim vrhovima Anda. Velikaši su, naime, tradicionalno pokapani s nakitom, oružjem i ostalim dragocjenostima.

8. Dana 25. srpnja 1976. godine, američka sonda “Viking 1” snimila je kontroverznu fotografiju “Lica na Marsu”. Riječ je o brdu promjera dva kilometra, koje iz zraka neodoljivo podsjeća na ljudsko lice. Čim su fotografije predočene javnosti, krenule su spekulacije da su “lica” izgradila inteligentna stvorenja. Većina znanstvenika ih je odbacila.

Piše: Lucija Kapural

Komentari