Tko je autor prvoga znanstvenofantastičnog romana u povijesti?

Koja je nepristojna gesta današnje značenje imala i prije dva i pol tisućljeća? Tko je napisao prvi znanstvenofantastični roman? Koji je sultan dao velikodušnu donaciju Irskoj u vrijeme strašne gladi? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Pokazivanje srednjeg prsta bilo je pogrdna gesta i prije 2.400 godina: zapisi iz antičke Grčke i Rima pokazuju da se uvelike koristila u ono vrijeme. U Americi je prvi put dokumentirana 1886. godine, a pretpostavlja se da su je ondje donijeli talijanski imigranti.

2. Godine 1845., u vrijeme velike gladi u Irskoj, osmanski sultan Abdul Medžid I. (1823. – 1861.) namjeravao je poslati deset tisuća funti tome napaćenom narodu. Savjetnici su mu, međutim, predložili da donira deset puta manji iznos, kako ne bi nadmašio briransku kraljicu Viktoriju, koja je “iskeširala” skromnu svoticu od dvije tisuće funta. Sultan je poslušao savjet ali je, osim love, u Irsku poslao pet brodova krcatih namirnicama.

3. Homo erectus (“uspravni čovjek”), jedan od naših najvažnijih predska, hranu je termički obrađivao još prije 1.9 milijuna godina. Ova skupina hominida, prva koja je upoznala vatru i prva koja je gradila osmišljene nastambe i skloništa, s afričkog kontinenta proširila se na prostore Europe i Azije. Izumrla je prije otprilike 110.000 godina.

4.  Mnogi misle da je znanstvena fantastika moderan žanr, no prvi poznati roman te tematike nastao je u davnome drugom stoljeću. Riječ je o “Istinitim pripovijestima”, djelu čuvena grčkog retoričara i proznog pisca Lukijana (115. – 180.). Međuplanetarna putovanja i ratovi, izvanzemaljska gigantska bića i umjetni oblici života samo su neki od motiva u ovome satiričnom romanu.


5. Nakon što je propao kao prodavač električnih kablova i kazališnih zastora, Gary Cooper (1901. – 1961.) počeo je statirati u vesternima. Prvu govornu ulogu, onu u filmu “Dick Turpin”, dobio je nakon što je producentima demonstrirao vještinu padanja s konja.

6. Laurence Kim Peek (1951. – 2009.), autistični genij koji je poslužio kao inspiracija za lik Raymonda Babbitta u čuvenom filmu “Kišni čovjek” iz 1988. godine, napamet je znao sadržaj dvanaest tisuća knjiga, odnosno svega što je pročitao od svoje četvrte godine!

7. Godine 1874., uslijed nezapamćene snježne mećave, skupina rudara ostala je zarobljena u oknu u Britanskoj Kolumbiji. Kanadska vojska odbila je priskočiti im u pomoć, zaključivši da je to, zbog vremenskih uvjeta, odveć opasno. Tada je na scenu stupila Ellen “Nellie” Cashman (1845. – 1925.), medicinska sestra irskog podrijeta. Hrabra i altruistična žena organizirala je i predvodila grupicu od šestero muškaraca koji su se kroz snježne nanose probili do rudara i donijeli im namirnice i lijekove.

Piše: Lucija Kapural

Komentari