Izgubili ste novce, auto, ma ništa to nije! Neki gube nuklearne bombe

Fotografija: Creative Commons

Često gubimo stvari, nekada su to ključevi od auta, nekada dokumenti, nekada malo veće i konkretnije stvari, ali sve je to zanemarivo, usporedimo li to s gubitkom nuklearnih projektila. Amerikanci su u vrijeme Hladnog rata do sada izgubili, koliko je poznato, njih šest. U današnjem ćemo članku dati okolnosti u kojima su one izgubljene. Ako vas zanima tematika izgubljenih stvari poput “sitnica” kao što su nuklearne bombe, pročitajte članak kojega smo danas za vas pripremili.

Prijavljene trideset i dvije nezgode s nuklearnim oružjem

Između 1950. i 1980. zabilježene su 32 nesreće s nuklearnim oružjem koje uključuju slučajno lansiranje, detonaciju, krađu ili gubitak oružja. Pentagon ovakve slučajeve gubitka nuklearnih bombi, s eksplozivnom snagom većom od bombi bačenih na Japad, naziva slomljenim strijelama.

U prostranstvu Tihog oceana


Prvi zabilježeni gubitak nuklearnog oružja dogodio se samo pet godina nakon što su bačene prve nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki. Naime, posada bombardera B-36 bila je na vježbi nuklearnog napada te je letjela od zračne baze na Aljasci prema Teksasu, gdje je doživjela ozbiljne mehaničke probleme zbog kojih je zrakoplov počeo gubiti na visini. Kako bi se uspjeli podići, posada je odlučila izbaciti teret odnosno nuklearnu bombu Mark 4 od 30 kilotona u Tihi ocean. Prema izvješću bomba nije sadržavala plutonijsku jezgru potrebnu za detonaciju, ali je veliku količinu urana. Prilikom udarca o površinu došlo je do eksplozije konvencionalnog eksploziva, zbog čega se stvorio bljesak praćen zvučnim i udarnim valom. Posada se spasila iskakanjem na obližnji otok. No izbačeno nuklearno naoružanje nije nikada pronađeno.

Negdje na Sredozemlju

Godine 1956. nestale su dvije jezgre za nuklearno oružje, kada se bombarder B-47 vjerojatno srušio na Sredozemlju dok se kretao od zrakoplovne baze na Floridi do baze u Maroku. Na početku leta je sve bilo normalno, zrakoplov je odradio prvo točenje goriva, a na planiranom drugom iznad Sredozemlja se jednostavno nije pojavio. Zrakoplov nije nikada stupio u kontakt s tankerom. Ne zna se točno za koji tip bombe su bile predviđene jezgre. Iako je pokrenuta opsežna pretraga nikakvi tragovi nestalog zrakoplova ili posade nisu nađeni.

Ušće rijeke Savannah

Godine 1958. tijekom vojne vježbe u blizini grada Savannaha u Georgiji jedan se bombarder B-47, a koji je nosio nuklearnu bombu Mark 15 došao u bliski kontakt sa zrakoplovom F-86, u ranim jutarnjim satima. Nakon udara B-47 s drugim zrakoplovom pokušao je sletjeti u zračnu luku u Georgiji, no nije mogao, zbog čega je donesena odluka da izbaci bombu na području ušća rijeke Savannah. Prilikom izbacivanja tereta nije došlo do detonacije, a bomba da danas nije pronađena.

Negdje u močvarama Sjeverna Karoline

Samo tri godine kasnije u blizini Goldsboroa u Sjevernoj Karolini zrakoplov B-52 s dvije nuklearne bombe od 24 megatona srušio se tijekom slijetanja. Pet od osam članova posade uspjelo je iskočiti prije pada i preživjeti. Jedna bomba je pala s padobranom i samo doživjela manje udarno oštećenje, u kojem nije došlo do detonacije. Druga bomba je pala na močvarno zemljište, te prodrla duboko u zemlju, vlada SAD-a je kupila zemljište kako bi ga osigurala. Navodno, za sada ovdje nije zabilježeno zračenje.

“Ups” pad negdje u blizini Japana

Godine 1965. zrakoplov A-4E Skyhawk koji je nosio termonuklearnu bombu od 1-og megatona, kada se doslovno otkotrljao s palube nosača zrakoplova i pao u Tihi ocean. Izgubljeni su zrakoplov, nuklearna bomba, ali i život pilota. Ovu je nesreću američka vlada priznala je tek 15 godina kasnije. Kao rezultat te nesreće koja se dogodila oko japanske skupine otoka Ryuku, vlada Japana je zabranila SAD-u unošenje svog naoružanja na njihov teritorij.

Oko Azora

Posljednja poznata “nestala” bomba izgubljena je u prvoj polovici 1968. Dok se podmornica U.S.S. Scorpion vraćala u matičnu bazu u Norfolku, u Virginiji, misteriozno je potonula negdje oko Azorskih otoka. Osim tragičnog gubitka 99 članova posade, podmornica je sa sobom nosila nuklearna torpeda jačine 250 kilotona.

Zvuči zastrašujuće, a ako usporedimo to sa situacijom u Rusiji vidjet ćemo da je ovo zapravo “beznačajna” količina nedostajućeg nuklearnog arsenala. Čini se da ruske snage ni ne znaju što im sve nedostaje. Poželjet ćemo vam ovom prigodom da u Novoj godini gubite što manje stvari i zadržati neophodan optimizam, ma u kakvoj se situaciji našli.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari