Najpoznatija optička iluzija: Recite što vidite, i reći ćemo vam kakvi ste!

Ljudski um nas fascinira od najranijih vremena. Poznato je da koristimo izuzetno malo svojih moždanih kapaciteta, pa možemo samo nagađati kako bi svijet izgledao s mozgom koji funkcionira u punom obimu.  Mozak omogućava i, da se zabavimo kroz upoznavanje našeg nesvjesnog ja. On je posebno osjetljiv na optičke iluzije, koje prema mišljenju psihologa i neuroznanstvenika dosta toga sugeriraju o nečijoj osobnosti, pri čemu ovaj aspekt podražaja uzrokuje uvijek nesvjesnu reakciju, koja je izvan zone našeg utjecaja. Danas ćemo vam predstaviti optičku iluziju koja je nazvana “Sve je ispraznost”, a koju je nacrtao poznati američki ilustrator Charles Allan Gilbert 1892. godine.

Testiranje

Prisjetite se, što ste prvo vidjeli kada ste pogledali ovu ilustraciju, i zavirite u donesene odgovore te saznajte kako bi analitičari uma tretirali ono što ste ovdje prvo vidjeli.

  1. Žena koja se gleda u ogledalu. Ukoliko ste vidjeli prvo ženu to može značiti da ste skloni posvećivati pozornost detaljima u kojima se možete i lako izgubiti. To istovremeno ukazuje i na zaokupljenost sobom.
  2. Ako ste pak prvo ugledali lubanju to vjerojatno znači da ste osoba koja puno razmišlja i u životu je usmjerena na dugoročnije ciljeve.

Ilustracija se naziva Memento mori (Sjeti se da ćeš umrijeti ), a njezin ju je tvorac nacrtao sa samo 18 godina. Nakon toga je ilustrator svoju optičku iluziju prodao časopisu Life Magazina, što mu je donijelo svjetsku slavu.  Umjetnik je ovim varljivim crtežom želio prenijeti poruku da je sve isprazno i da nas na kraju neovisno tko smo i odakle smo, čeka isti kraj.

Piše: Sonja Kirchhoffer


Komentari