Maska smrti: U uši osuđenika inkvizitori su polagano ulijevali vrelo ulje!

Koja je lutkica stvorena kao protuteža nerealno savršenoj Barbie? Zašto se crkva svojedobno protivila davanju anestetika rodiljama? Koju je dijaboličnu ulogu imala maska đavla, omiljeni rekvizit srednjovjekovnih inkvizitora? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Albert Einstein (1879. – 1955.), tvorac teorije relativnosti, progovorio je u poznoj dobi od četiri godine. Čuveni fizičar, koji je imao kvocijent inteligencije 160, u školi se nije osobito isticao. Štoviše, zbog sklonosti da se koncentrira samo na teme koje je smatrao zanimljivima, neki su profesori izrazili sumnju da je blago zaostao u kognitivnom razvoju!

2. Škot James Young Simpson (1811. – 1870.) bio je jedan od prvih liječnika koji su porođajne bolove olakšavali anestetikom. Isprva, bio je meta oštrih kritika, koje su u prvom redu stizale iz crkvenih krugova, i to zbog biblijske sentncije “rađat ćeš u muci”. Protivnici su utihnuli nakon što je ovakav tip anestezije zatražila britanska kraljica Viktorija (1819. – 1901.).

3. Lammily, lutkica koju je 2014. godine stvorio američki dizajner Nickolay Lamm, zamišljena je kao konkurencija savršenoj Barbie. Kako bi promovirao zdrave prehrambene navike među mladim djevojkama, Lamm je lutku izradio prema mjerama prosječne američke devetnaestogodišnjakinje, a na tržište ju je lansirao pod sloganom “Prosječno je prekrasno”.


4. Prije četrdeset godina, aviokompanija “American Airlines” u ponudi je imala doživotnu avionsku kartu – pomoću nje se moglo putovati neograničeno, i to prvim razredom! Cijena joj je iznosila “paprenih” 250.000 dolara.

5. Caxirola, službeni navijački instrument Svjetskoga nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. godine, našla se na popisu predmeta koje je bilo zabranjeno unijeti na stadion. Zvuk te udaraljke je, naime, bio toliko glasan i iritantan – po nekima nepodnošljiviji od zloglasne vuvuzele – da su se nogometaši požalili kako ih ometa u igri.

6. Već smo u nekoliko navrata pisali o napravama koje su revni inkvizitori koristili kako bi iznudili priznanje, osakatili ili ubili one koji su im bili izručeni na milost i nemilost. Klade, spaljivanje na lomači, metalna kruška koja se umeće u usta a potom otvori, mučenje vodom, željezna djevica, kotači za lomljenje, sprave za rastezanje – srednjovjekovna sadistička mašta nije poznavala granice. Spomenut ćemo još jednu, željeznu masku vraga koja se stavljala na lica osuđenika (na slici!). Kroz poduži metalni lijevak, u uši nesretnika polako se ulijevalo vrelo ulje!

7. Tijekom Drugoga svjetskog rata, poljski liječnik Eugeniusz Lazowski (1913. – 2006.) lažirao je epidemiju tifusa oko Rozwadówa. U strahu od zaraze, nacisti su čitav grad stavili u karantenu, čime je više od osam tisuća Židova spašeno od deportacije u koncentracijske logore.

Piše: Lucija Kapural

Komentari