Dražesni predator: Prapovijesnim morima plivao je minijaturni morski pas bizarnog izgleda!

Pri spomenu prapovijesnih morskih pasa, mnogima će napamet pasti megalodon, vodeni monstrum koji je živio tijekom miocena i pliocena. Dugačak šesnaest metara, s leđnom perajom visokom metar i šezdeset dva centimetra – koliko i prosječna odrasla žena – te dugačkim trokutastim zubima stvorenim za brzo i efikasno komadanje plijena, bio je najveći i najmoćniji grabežljivac koji je ikad plivao oceanima. No, među drevnim morskim psima bilo je i onih znatno skromnijih dimenzija. Jedna takva vrsta, po mnogočemu osebujna, otkrivena je prije nekoliko mjeseci.

Prije mnogo milijuna godina, područje današnje američke savezne države Nebraske bilo je prekriveno morem. U mulju koji je nakon te goleme vodene površine ostao, znanstvenici su tijekom zadnjeg desetljeća pronašli fosilne ostatke brojnih izumrlih vrsta životinja. Za nedavno otkriće dosad nepoznate vrste morskog psa zaslužna je paleontologinja Karen Nordquist. “Razgrćući mulj, ugledala sam odbljesak nečega bijelog i sitnog. U prvom trenutku sam pomislila da je riječ o plastici. Pomno osmotrivši ono što sam otkopala, shvatila sam da se radi o zubu, i to zubu nevjerojatno malenoga morskog psa. Nikad u životu nisam vidjela nešto slično”, uzbuđeno je ispričala znanstvenica.

Nova vrsta nazvana je Galagadon nordquistae: po Galagi, izvanzemaljcu iz popularne japanske videoigre na čiji svemirski brod neodoljivo podsjeća zub morskog psa te, dakako, po prezimenu svoje otkrivačice. Dugačka trideset centimetara, sa zubima tek nešto dužim od milimetra, ova minijatruna grabežljiva riba živjela je prije šezdeset sedam milijuna godina, u plitkom oceanu s nizom vodenih puteva, a po svoj se prilici hranila manjim ribama i puževima.

Piše: Lucija Kapural


Komentari