Ove cipele nisu (samo) za hodanje: Njihovim dugačkim vršcima, nestašni srednjovjekovni muževi zadizali su suknje dama!

Obuća koju najčešće povezujemo sa seksom su, dakako, štikle. Ljubav prema visokim i tankim (tzv. stilletto) potpeticama jedan je od najraširenijih fetiša na svim stranama globusa, a izumljene su u Italiji 1955. godine. Za današnje egzotične plesačice, striptizete, pornoglumice i kurve vulgaris dio su obavezne opreme. Povezanost obuće i libida je, međutim, znatno starijeg datuma!

Na saksonskim vjenčanjima u prvom stoljeću, cipele su imale snažnu simboličku funkciju: otac mladenke poklonio bi zetu kćerinu cipelu, označavajući tako da njegova vlast nad djevojkom prelazi u suprugove ruke. Umjesto buketa, neudanim se curama bacala cipela – koja je uhvati, vjerovalo se, sljedeća će “stati na ludi kamen”.

U srednjem vijeku, u modi su bile cipele poznate kao poulaine (na slici!). U usporedbi s njima, današnji “špic-papci”, pa čak i opanci, izgledaju vrlo decentno i elegantno: na vrhovima su imale dugačke šiljke, koji su se punili vunom ili sijenom. Pored “estetske”, imale su praktičnu funkciju: pomoću njih mogli ste se pipkati a da nitko ništa ne primijeti! Naime, muškarci su ih koristili kako bi njima zadizali dugačke haljine dama koje bi sjedile preko puta njih. Legenda kaže da ih je u dvanaestom stoljeću izumio engleski kralj Henrik II., kako bi prikrio svoja deformirana stopala. Godine 1215. u Parizu je donesen zakon koji je sveučilišnim profesorima zabranjivao nošenje cipela sa zašiljenim vrhovima. Ipak, među plemstvom su i dalje bile u modi, a tijekom sljedeća dva stoljeća znatno su narasle u dužinu. Kraljevi i kraljice su, primjerice, znali nositi cipele sa šiljcima dužim od sedamdeset centimetara!

Visoke pete, jedan od vodećih simbola ženstvenosti, prvi su počeli nositi – muškarci! Početkom šesnaestog stoljeća, izumljene su cipele s potpeticom, a svrha im je bila pomoći konjanicima da se lakše zadrže u sedlu. Od koristi su bile i mesarima, koji su nerijetko morali stajati u golemim lokvama krvi. Kako su noge činile dužima a hod zavodljivijim, ubrzo su postale popularne i među pripadnicama ljepšeg spola. Kad se, primjerice, mlada i vrlo niska Katarina de Medici udavala za vojvodu od Orleansa, nosila je potpetice od pet centimetara, kako bi mogla dosegnuti muža i utisnuti mu prvi bračni poljubac na usne.

Sredinom šesnaestog stoljeća, Francuskinje, Talijanke i Španjolke ispod dugih su haljina nosile cipele s “platformama” visokim do – šezdeset centimetara! Bila su potrebna dvojica slugu da pridržavaju dame s takvom obućom na nogama: u njoj se nisu mogle samostalno kretati. Slavni francuski postolar Nicholas Lestage izrađivao je cipele za kralja Luja XIV. Njihove pete, katkad ukrašene prizorima bitaka, bile su dvanaest centimetara visoke, a ubrzo su taj model počele nositi i žene. Madame de Pompadour, ljubavnica Luja XV., popularizirala je pak cipele s tankom potpeticom.


Piše: Lucija Kapural

Komentari