Cinična izjava koja je plaćena glavom, i to doslovce: “Gladni ste? Jedite travu!”

Tko je bio Andrew Myrick i na koji ga je način snašla karma? Koji je izumitelj bez traga nestao uoči predstavljanja svoga revolucionarnog izuma? Zašto je popularni ples charleston svojedobno bio zabranjen? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Trebuchet, srednjovjekovna verzija katapulta, bio je zastrašujuće oružje: stijene od gotovo stotinu kilograma izbacivao je na udaljenosti od pola kilometra, pa se redovito koristio u opsadama dvoraca s moćnim zidinama. Eduard I. Dugonogi (1239. – 1307.), engleski kralj iz dinastije Plantagenet, posjedovao je osobito velik trebuchet: “vukodlaka”, kako mu je tepao, prvi je put koristio prilikom opsade jednoga škotskog dvorca. Kad su njegovi stanovnici ugledali prijeteću drvenu grdosiju, izvjesili su bijelu zastavu i predali se osvajaču. Ovaj im je, međutim, naložio da se vrate u dvorac, da bi ga potom zasuo projektilima: htio je, naime, iskušati funkcioniranje svoga trebucheta!

2. Andrew Myrick (1832. – 1862.), imućni vlasnik niza trgovina na području indijanskog rezervata u Minnsesoti (na slici!), pripadnicima plemena Dakota, koji su skapavali od gladi, odbio je prodati namirnice na kredit, “ljubazno” im savjetovavši da se najedu trave. Godine 1862., kad je poglavica Mala vrana poveo rat protiv bijelih došljaka, Myrickovo tijelo pronađeno je unakaženo, odvojeno od glave, a u usta mu je bila nagurana – trava!

3. Francuski kemičar, inženjer, fotograf i izumitelj Louis Aimé Augustin Le Prince (1841. – 1890.), prvi čovjek koji je uspio snimiti film koristeći jednu kameru, svoj je izum planirao predstaviti u Sjedinjenim Američkim Državama, no 16. rujna 1890. godine misterioznio je iščezao iz vlaka. Njegova prtljaga bila je u kabini, prozor čvrsto zatvoren, no Le Princeu se izgubio svaki trag. Njegov nestanak Edisonu je omogućio da sebi pripiše izum filma, pa ga teoretičari zavjere krive kako je nekome platio da eliminira njegova suparnika.

4. Godine 1965., neki ukrajinski zemljoradnik otkopao je golemu kost mamuta. Pokazalo se da je bila dijelom golema zdanja, kolibe izgrađene od kostiju ovih životinja prije više od petnaest tisuća godina.


5. Godine 1916. vlasti New Jerseya zabranile su charleston, smatrajući da taj popularni ples može dovesti do teških oštećenja zglobova.

6. U zimu 1918. godine, gotovo polovica djece u Berlinu bolovala je od rahitisa. Poznat i kao “engleska bolest”, ovaj poremećaj mineralizacije koštane tvari dovodi do stravičnih izobličenja kostura, slabosti mišića, gegava hoda te općeg zastoja u rastu. Uzrokuje ga u nedostatak kalcija, zbog nepravilne prehrane.

7. U razdoblju od 1982. do 1987. godine, legendarni glumac James Caan nije snimio niti jedan film. Potresen gubitkom obožavane sestre, za to vrijeme je bio duboko zaglibio u kokainsku ovisnost. Trgnuo se nakon poziva računovođe, koji ga je obavijestio da na računu nema ni dolara!

Piše: Lucija Kapural

Komentari