Kokarda – moda hrvatskih vojnika?

Kada u današnje vrijeme netko u Hrvatskoj spomene kokardu, najčešće misli na omraženi simbol četnika. Znate li da je taj pojam zapravo nije izvorno srpski?

Prema mrežnoj Hrvatskoj enciklopediji, riječ kokarda potekla je od francuske riječi cocarde, izvedene iz starofrancuske coquard ili coquart, značenja koji se šepiri (ona je, pak, izvedena iz coqpijetao). Enciklopedija ju definira kao okruglu značku koja se nosi na kapi, šeširu ili kaputu kao znak pripadnosti nekoj udruzi, pokretu, naciji ili vojsci.

Povijest kokarde i njene uporabe

Prve su se kokarde pojavile u 16. i 17. st. u francuskoj vojsci. Nakon toga su se proširile na Britansko otočje, gdje su ih prema jednoj teoriju uveli Škoti kao znak višestoljetnog prijateljstva s Francuzima, a prema drugoj one su bile znak dinastije Hanover koja je 1714. došla na britansko prijestolje. U Francuskoj je 1767. propisano da svi vojnici moraju nositi bijelu kokardu, a 1782. je donesen zakon prema kojem je nošenje kokarde postao privilegij isključivo za vojnike. Poznata kokarda u bojama francuske zastave uvedena je, navodno na prijedlog markiza de La Fayettea tijekom Francuske revolucije 1789. – 1795. i tako postala nacionalnim simbolom.

Kokarde su, pored vojnika, mogle nositi još jedino sluge kraljevskih obitelji, diplomati i njihova pratnja u svojstvu predstavnika krune i šerifi (kraljevski službenici zaduženi za provedbu zakona u pojedinoj grofoviji). Unatoč tim pravilima, neki su plemići svojim slugama također davali da nose kokarde, a one su najčešće bile jednobojne kako bi ih se razlikovalo od vojničkih.

Kokarda i Hrvati

Izgleda da kravata nije bila jedini modni detalj koji su uveli spomenuti hrvatski vojnici. Informacije o povezanosti kokarde i hrvatskih jedinica možemo pronaći u nekoliko američkih novina s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Tako se u broju Freeland Tribunea od 25. srpnja 1902. opisuje etimologija engleske riječi cockade i njena povezanost s hrvatskim vojnicima. U članku stoji: „Riječ cockade nastala je iz francuske cacarde, a izvorno se odnosila na perjanice od pijetlova perja koje su nosili hrvatski vojnici u službi francuske vojske. Takve perjanice, koje su kasnije zamijenile vrpce, upotrebljavale su se za držanje oboda u uspravnu položaju.“ Istu informaciju možemo pronaći u još nekoliko novinskih članaka na stranici http://chroniclingamerica.loc.gov/, gdje se nalaze digitalizirane novine s početka 20. stoljeća.

Nakon dodatnih pretraživanja može se pronaći odakle su svi ti novinski članci preuzeli informaciju, a radi se o znanstvenom časopisu za obiteljsku povijest, rodoslovlja i heraldiku The genealogical magazine (svezak III., svibanj 1899. – travanj 1900.) i dostupan je na Internetu. Autor teksta u spomenutom znanstvenom časopisu je F. Lee Carter. Ovdje je prezentirana posebno zanimljiva vijest da i sama francuska zastava potječe od kokarde jer je snop perja kasnije zamijenjen okruglom vrpcom poznatom iz Francuske revolucije.

Francuski izvori o kokardi i hrvatskim vojnicima

Informacija o etimologiji riječi kokarda može se pronaći u knjizi L’improvisateur français iz 1804., gdje o povijesti kokarde piše da se francuskim vojnicima svidjela moda nošenja kokarde koju su uveli hrvatski vojnici, pa su je nastojali imitirati. Također se u knjizi o povijesti kokardi Histoire des cocardes: blanches, noires, vertes et tricolores iz 1872. može naći sličan podatak, kao i u još nekim knjigama.

Prvi pisani trag o kokardi i hrvatskim vojnicima prema Google knjigama je knjiga Mélanges tirés d’une grande bibliothèque iz 1781. iako nije nemoguće da se podatak pojavljuje i ranije. Što se tiče recentnih tragova o kokardi i hrvatskim vojnicima, moguće je da je taj podatak nedavno objavljen u knjizi La Croatie et la France od Gregory Perochea iz 1998. godine o 200 godina zajedničke povijesti naše zemlje i Francuske. Nažalost, Google ne daje knjige u punom obliku, pa se ne može ništa više reći o tom djelu.

U zaključku, sve što je navedeno u ovom tekstu, svakako bi trebalo stručno obraditi i istražiti, a ovaj članak bi mogao biti poticaj našim znanstvenicima u tom području. Nadajmo se da će i ovaj hrvatski modni detalj jednog dana zauzeti zasluženo mjesto uz kravatu u našoj vojnokulturnoj baštini.

ZANIMLJIVOSTI:

color_switchKokarda je postala popularna tijekom Francuske revolucije kada je uvedena u bojama francuske zastave (cocarde tricolore), dok je dotad bila popularna jednobojna bijela.

color_switchTijekom Američkog rata za nezavisnost kokarda je u Kontinentalnoj vojsci Georgea Washingtona služila kao oblik raspoznavanja raznih postrojbi i činova jer u početku nije bilo odora na raspolaganju.

color_switchU Američkome građanskom ratu kokarda je bila simbol podrške vojsci Konfederacije (juga).

color_switchKokarda se u obliku znaka (rondela) pojavljuje u zrakoplovstvu na avionima u Francuskoj već 1909. godine. Zatim se proširila na avione njihovih saveznika Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, a nakon Prvog svjetskog rata i na one mnogih drugih država.

color_switchKokarde s nacionalnim bojama pokazale su se iznimno popularnima, pa su se npr. u Italiji pojavile zeleno-crveno-bijele. Neke države nisu imale kokarde istovjetne bojama na zastavi – Španjolska je imala grimizne, a Poljska bijele. U Austriji i Češkoj zabilježene su kokarde u bojama grbova velikaških obitelji.

Piše: Roman Malarić

Komentari