Kako funkcionira program zaštite svjedoka? Ne kao u holivudskim produkcijama

Fotografija: Screenshot YouTube (What Really Happens When Someone Enters the Witness Protection Program).

Program zaštite svjedoka poznat je u cijelom svijetu zahvaljujući holivudskoj produkciji. Zbog njegove eksploatiranosti u filmovima i TV serijama može se steći dojam da ljudi neprestano ulaze u program, no u osnovi tome nije tako. Program je vrlo selektivan i u njega se teško ulazi. Zanima li vas kako je biti dijelom ovog programa, udobno se smjestite i pridružite nam se u njegovom istraživanju.

Kada je program postavljen na noge

Program je postavljen na noge 1970., a s radom je započeo godinu dana kasnije. Gerald Shur zaslužan je za pokretanje ovog programa. On je bio odvjetnik zadužen za obavještajne i specijalne službe Odjela za organizirani kriminal i reketiranje Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država, a rano je uočio da je nužno osigurati zaštitu ljudima koji svjedoče u važnim slučajevima, odnosno ako pravosuđe želi biti efikasnije treba napraviti određene kompromise. Svjedoke štiti Služba maršala Sjedinjenih Država dok one u zatvorima štiti Federalni ured za zatvore. Program je osmišljen da pruži zaštitu svjedocima koji su svojim iskazima omogućili hvatanje velikih igrača poput važnih mafijaša ili u novije vrijeme terorista. U njemu je do sada sudjelovalo oko 19 000 osoba, a s tim da su u ovu približnu brojku uključeni i članovi obitelji koji su sa zaštićenom svjedokom ušli u program. Ono s čime se njegovi nositelji posebno ponose je to što niti jedna osoba koja je u njega ušla i u njemu ostala, nije otkrivena. Zato je s lokacijom i novim identitetom pojedinog svjedoka upoznat mali broj osoba.

Preduvjeti ulaska u program

Mislite li da bi vam ovaj program dobro došao da se riješite dugova i započnete novi život, nažalost moramo vas razočarati jer američko društvo je prije svega komercijalno i novac je apsolutno na prvom mjestu, pa ukoliko imate dugove prema legalnim institucijama onda ne možete u program dok ih ne podmirite, a ako ih se ne možete riješiti zaboravite na zaštitu. Drugi je korak psihijatrijska procjena, no kako je među zaštićenim svjedocima bilo i osoba koje su počinile brutalne zločine ova stavka je očito manje bitna od prve. Prođete li ovaj postupak selekcije agenti vas premještaju u sigurnu kuću ili na neku tajnu lokaciju, a s vama se premještaju i članovi uže obitelji. To podrazumijeva bračne ili izvanbračne partnere i djecu. Ako zaštićeni svjedok mora odslužiti kaznu za neko drugo počinjeno zlodjelo odlazi u izolirani dio zatvora i nema kontakta s drugim zatvorenicima, a nakon izlaska započinje život s novim identitetom na novoj lokaciji.


Sam postupak dobivanja identiteta i dolazak na odredište

Nakon ulaska u program dobivate potpuno novi identitet i dokumentaciju od rodnog lista preko školskih knjižica do vozačke dozvole i drugih papira. Agencija vam omogućava da izaberete novo ime, koje bi trebalo sličiti vašem pravom imenu jer ćete se tako na njega lakše privići. Slijedi izbor lokacije. Prvo vas pitaju gdje biste željeli živjeti, ali znajte da je ovo pitanje varka i da vas tamo nikada neće poslati. Na ovaj način se želi izbjeći mogućnost da odete na lokaciju za koju potencijalni prijatelji i neprijatelji znaju da vam je draga, i da bi mogli možda biti baš tamo. U osnovi pri izoru lokacije vodi se računa da budu što udaljenije od trenutačne i da tamo nemate rodbine ili prijatelja. Nakon što se napravi određeni izbor možete sugerirati što vam se od predloženog čini najprihvatljivijim. Kada s obitelji dođete na novu lokaciju, boravite prvo vrijeme najčešće u hotelu dok vam se na nađe odgovarajući smještaj. Potom se selite u nađenu nekretninu i država vam jedno vrijeme osigurava sredstva za plaćanje najma i režija, ali i svakodnevnih potrepština, te za to vrijeme pokriva i medicinske usluge. No to ne traje vječno. U osnovi dobivate ono što vam je potrebno za skroman život. Potom krećete na tržište rada u potragu za poslom jer se relativno brzo morate snaći kako bi preuzeli svoje troškove na sebe. Ako vam je potrebno usavršavanje i pomoć u nalaženju posla, agencija i tu uskače.

Kada ste prepušteni sami sebi

Nakon toga ste prepušteni sebi s tim da održavate kontakte s agentom koji vas zove s vremena na vrijeme kako bi provjerio jeste li dobro. Gerarld Shur koji je kreirao ovaj program kaže da neki jednostavno ne mogu prekinuti veze s prošlim životom i odustanu od programa, no to nikada ne završava dobro. Svojevremeno je Shur imao i sam prijetnji zbog ovog projekta jer su ga ucjenjivali sa životima članova njegove obitelji kako bi odao lokacije pojedinih svjedoka, te je i sam bio prisiljen na uzimanje zaštite.

Program je danas izazovniji nego prije 50 godina

Kako se u zadnjih pola stoljeća svijet promijenilo ovaj je program postao zahtjevniji. Online komunikacija omogućava da se do osoba dođe i na druge načine jer živimo u digitalnom svijetu u kojem se sve snima i objavljuje na društvenim mrežama što je opasno za ovu kategoriju ljudi. Osim toga struktura kriminalnih organizacija se promijenila i one više nisu vezane samo za jedno određeno područje i imaju svoje ispostave na raznim mjestima. Agenti su jedine osobe koje ljude iz programa povezuju s nekadašnjim životom zbog čega se između njih i svjedoka stvara jedna određena emocionalna veza. Shur se prisjetio kako je jednom od svjedoka osigurao pretplatu na novine kako bi mogao pratiti konjske utrke, a ovaj mu je zauzvrat dao fantastičan recept za špagete.

Statistike Ministarstva pravosuđa pokazuju da se čak 82 posto svjedoka nikada ne vrati kriminalu i da se tako uspješno rehabilitira, dok se zatvorenici koji izađu iz zatvora u čak 75 posto slučaja vrate starim poslovima i ponovno završe iza rešetaka. Ukoliko netko od svjedoka počini zločin tijekom sudjelovanja u programu biva izbačen iz njega. Sudionici nemaju stalnu zaštitu osim u izuzetnim trenucima, a to je prije, za vrijeme i neposredno nakon suđenja te po potrebi. Ako je netko odlučio napustiti program, agenti ga u tome ne sprječavaju, i program za tu osobu u tom trenutku završava.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari