Na današnji dan

Što znači kratica H&M u naslovu velikog svjetskog lanaca prodavaonica odjeće? – 2002.

Osnivač kompanije H&M bio je Šveđanin Erling Persson. Njegov vlasnički udio u kompaniji H&M naslijedio je njegov sin Stefan Persson, čije se bogatstvo danas procjenjuje na čak 28 milijardi dolara.

Dana 28. listopada 2002. godine umro je izvorni osnivač kompanije H&M. Njegovo ime bilo je Erling Persson, a živio je u Švedskoj. Kratica H&M znači Hennes&Mauritz, a kompanija je nastala na sljedeći način: spomenuti Erling Persson otvorio je 1947. godine svoju prvu prodavaonicu odjeće u švedskom gradu Västeråsu (sjeverozapadno od Stockholma). Isprva je prodavao samo žensku odjeću, a prodavaonica mu se zvala Hennes što na švedskom znači njeno (ono što pripada njoj).

Godine 1968. Persson je nabavio prostorije trgovine zvane Mauritz Widforss, pa je ime kompanije promijenjeno u Hennes&Mauritz. Erling Persson doživio je 85 godina života i umro je u Stockholmu. Perssonov vlasnički udio u kompaniji H&M naslijedio je njegov sin Stefan Persson, čije se bogatstvo danas procjenjuje na čak 28 milijardi dolara. H&M danas ima preko 2.500 trgovina i drugi je najveći prodavač odjeće u svijetu.

Komentari