Na današnji dan

Slavni boksač Muhammad Ali i njegova veza s islamom – 1942.

Slavni boksač Muhammad Ali rođen je na današnji dan kao Cassius Marcellus Clay u Louisvilleu u američkoj saveznoj državi Kentucky. Pri obraćenju na islam uzeo je ime Muhammad Ali. Zanimljivo je da je njegov mlađi brat Rudolph Valentino Clay (koji je kao musliman uzeo ime Rahman Ali) također bio profesionalni boksač.

Kad su mu bile 22 godine, Cassius Clay otkrio je novinarima da je član pokreta Nacija islama (Nation of Islam). U to je vrijeme u Naciji islama bio i slavni Malcolm X koji je također utjecao na Claya. Upravo tada je Clay promijenio ime u Muhammad Ali, premda svi mediji nisu odmah prihvatili to novo ime.

Nacija islama prilično je agresivno zastupala crnačku superiornost pred bijelcima, pa je Muhammad Ali postao kontroverzna figura. Tvrdio je da je bacio svoju zlatnu medalju s Olimpijskih igara u rijeku, nakon što su ga odbili ugostiti u jednombjelačkom restoranu. Muhammad je kasnije prešao na sunitski islam, a 2005. prihvatio je sufizam. Mnogi su mediji proglasili Muhammada Alija najboljim sportašem 20. stoljeća.


Komentari