Na današnji dan

Saveznici razorili samostan Monte Cassino s 1.400 tona bombi – 1944.

Jedan od najpoznatijih katoličkih samostana na svijetu, Monte Cassino je osnovao sv. Benedikt iz Nursije još u 6. stoljeću.

U veljači 1944. godine savezničke su snage iz južne Italije nadirale prema Rimu. Nijemci su postavili liniju obrane Gustav, koja je prolazila pokraj benediktinskog samostana Monte Cassino, 130 kilometara jugoistočno od Rima. 

Jedan od najpoznatijih samostana na svijetu, Monte Cassino je osnovao sv. Benedtikt iz Nursije još u 6. stoljeću. Nijemci nisu zauzeli obrambene pozicije u samom samostanu, ali su postavili ljude na strme obronke tristotinjak metara od njega.

Na današnji dan američki su bombarderi razorili samostan bacivši na njega oko 1.400 tona bombi. To je učinjeno pod pogrešnom pretpostavkom da su Nijemci napravili uporište u samostanu. Nastale ruševine pokazale su se Nijemcima još boljim zakloništem za obranu, pa su ih zauzeli dva dana nakon bombardiranja.


Saveznicima je zatim trebalo još puna tri mjeseca da zauzmu samostan i konačno potisnu Nijemce prema Rimu. Nakon Drugog svjetskog rata samostan je obnovljen.

Komentari