Pomodni muškarci srednjeg vijeka zbog “bolesno” dugih i špicastih cipela dobivali čukljeve

Obično se ženama pripisuje pomodnost, no nedavna arheološka istraživanja pokazuju da se ista takva opsjednutost modom može zamijetiti u muškaraca krajem srednjeg vijeka. Provedena arheološka iskopavanja u Cambridgeu su pokazala da su imućni muškarci učestalo nosili tada pomodne vrlo uske cipele, zbog čega su u starijim godinama patili od čukljeva. Čukljevi ili Hallux valgus su koštane izrasline smještene na bočnoj strani stopala. To u osnovi znači da nožni palac uslijed zbijenih cipela počinje skretati neprirodno prema unutrašnjosti zbog čega se stvara vrlo bolna izraslina. Neki ljudi imaju genetsku predispoziciju u stvaranju čukljeva, ali važan faktor u pojavi ove deformacije je, između ostalog, i neudobna obuća, kao što je to ovdje slučaj.

Promjena stila cipela

Stil cipela se očito naglo promijenio u 14. st, te je cipela od funkcionalne obuće postala pomodan detalj. U doba Richarda II. u Englesku su iz Poljske uvezene cipele od mekanog materijala s šiljastim vrhovima tzv. poulaine . Takve smiješno duge, šiljaste cipele bile su uobičajene kod imućnog gradskog stanovništva, a pokazatelji njihova nošenja su osobito često vidljivi na samostanskim grobljima što ide u prilog da je svećenstvo očito prihvatilo ovu modu, kao i bogati laici koji su tu, također, pokopani tijekom 14. i 15. st.

Hirovi iz mladosti dolaze na naplatu u starosti

O vrtoglavoj duljini ovih cipela svjedoči i to što su njihovi šiljasti vrhovi bili pričvršćeni lancima od skupocjenog materijala za narukvice koje su se nalazile ispod koljena kako se osoba prilikom hodanja ne bi spotaknula na svoje izdužene vrhove. Upravo zbog te pomodnosti je nešto manje od 30 posto kostura iskopanih u Cambridgeu, pronađeno s ovom deformacijom u kasnom srednjem vijeku. Deformacije su vidljive u muške populacije starije od 45 godina što znači da su hirovi iz mladosti dolazili na naplatu u starosti.


Moda kao način bolje prihvaćenosti u društvu

Moda je zapravo rijetko kada vodila računa o udobnosti i obično su njezini poklonici slijedili modne trendove kako bi bili bolje prihvaćeni u popularne društvene krugove te na taj način pokazali određeni prestiž i moć u društvu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari