Na današnji dan

Rođen princ Aleksandar von Thurn-Taxis – 1881.

Na talijanskom se jeziku prinčevo ime pisalo Alessandro della Torre e Tasso, a od talijanskog je kralja Viktora Emanuela II. dobio 1923. godine i titulu vojvode od dvorca Devin (tal. Duca di Castel Duino). Radilo se o dobu kad je na čelu talijanske vlade već bio Benito Mussolini.

Dana 8. srpnja 1881. godine rođen je princ Aleksandar iz izrazito bogate obitelji Thurn-Taxis. Rodio se u dvorcu Mzell u Češkoj, koja je u to doba bila u sastavu Austrougarske Monarhije. Obitelj Thurn-Taxis bila je jedna od najbogatijih u Njemačkoj, ali je imala znatne posjede i u Češkoj te drugim zemljama. Aleksandar je naslijedio posjede na području današnje Italije, uključujući impresivan dvorac Devin, na talijanskom jeziku zvan Castel Duino. Taj se dvorac nalazi oko 20 kilometara sjeverozapadno od Trsta i u neposrednoj blizini Monfalconea.

Nakon poraza Austrougarske Monarhije u Prvom svjetskom ratu i njenog potpunog raspada, princ Aleksandar von Thurn-Taxis postao je državljaninom Kraljevine Italije, kojoj je pripalo i područje oko spomenutog dvorca Devina. Na talijanskom se jeziku prinčevo ime pisalo Alessandro della Torre e Tasso. Zanimljivo je da je od talijanskog kralja Viktora Emanuela II. dobio 1923. godine i titulu vojvode od dvorca Devin (tal. Duca di Castel Duino). Radilo se o dobu kad je na čelu talijanske vlade već bio Benito Mussolini. Princ Aleksandar von Thurn-Taxis poživio je do 1937. godine, a vojvodsku je titulu zatim naslijedio njegov najstariji sin.


Komentari