Na današnji dan

Prvi Židov imenovan sucem Vrhovnog suda u SAD-u (1916.)

Dana 1. lipnja 1916. postao je sucem Vrhovnog suda u SAD-u Louis Dembitz Brandeis, prvi Židov na toj poziciji. Vrhovni sud SAD-a ima 8 sudaca i zanimljivo je da se oni biraju na doživotni mandat. Funkciju napuštaju samo u slučaju smrti, svojevoljnog umirovljenja ili impeachmenta od strane Kongresa.

Louis Dembitz Brandeis bio je porijeklom iz Češke. Roditelji su mu bili aškenaski Židovi iz Praga (poput poznatog pisca Franza Kafke), koji su emigrirali u SAD. Brandeis se školovao u SAD-u i završio pravni studij na Harvardu s najvišim prosjekom ocjena u povijesti tog sveučilišta (njegov rekord je oboren tek 80 godina kasnije). Kao odvjetnik dobio je nadimak pravnički Robin Hood, zbog zauzimanja za niže slojeve društva nasuprot krupnom kapitalu.

Za suca Vrhovnog suda nominirao ga je predsjednik Woodrov Wilson. Brandeis je postao pristalica Cionističkog pokreta, s vremenom napredujući do položaja vodećeg cionista u SAD-u. Na tom se položaju zalagao za osnivanje nezavisne židovske države. Pred kraj njegovog života u Vrhovnom sudu mu se pridružio još jedan sudac Židov, Benjamin N. Cardozo, sefardskog porijekla. Do danas je ukupno osam osoba židovskog porijekla vršilo službu suca Vrhovnog suda u SAD-u, od čega ju danas vrše čak troje (Ruth Bader Ginsburg, Stephen Breyer i Elena Kagan).


Komentari