Rat, vražji pakt: Vrećice urina u vijetnamskoj prašumi

Uređaj koji su Amerikanci stvorili za vrijeme rata u Vijetnamu doima se kao nešto što je izišlo iz radionice profesora Baltazara, koji se noć prije baš i nije naspavao… Ili pak one “velikog” izumitelja Grunfa iz kultnog stripa “Alan Ford”. U njega je, u svakom slučaju, upregnuto mnogo truda i mašte, a rezultat je bio u najmanju ruku razočaravajući.

Budući da je u nepreglednim vijetnamskim prašumama bilo vrlo teško locirati neprijateljska uporišta, Ameri su taj zadatak odlučili prepustiti znanosti. Nakon brojnih pokušaja i pogrešaka, skupina sastavljena od najistaknutijih inženjera i biologa kreirala je jedinstven uređaj za lov na čovjeka. To čudo tehnike, koje se montiralo na helikoptere, imalo je sposobnost da preko amonijaka, spoja koji se izlučuje u znoju i mokraći, locira neprijatelja u prašumi.

Dobra vijest za Amerikance: uređaj je funkcionirao. Loša vijest: neprijatelj je doznao za njihov paklenski plan. Avijacija bi raketirala područja na koja ih je uputio stroj, da bi američki vojnici kasnije, osjećajući se kao zadnje budale, među ruševinama pronalazili stotine vrećica napunjenih – urinom!

Piše: Lucija Kapural


Komentari