Na današnji dan

Prvi ljudski glas emitiran iz svemira pripadao je Dwightu D. Eisenhoweru (1958.)

Dana 18. prosinca 1958. godine lansiran je u svemir prvi američki telekomunikacijski satelit. Projekt se zvao SCORE (engl. Signal Communications by Orbiting Relay EquipmentSignalna komunikacija pomoću orbitirajuće relejne opreme). Bilo je to doba napete utrke između SSSR-a i SAD-a u osvajanju svemira, a SSSR je dotad vodio jer je prvi uspio lansirati satelit u Zemljinu orbitu (poznati Sputnik 1957. godine).

Amerikanci su željeli novom tehnologijom nadmašiti Sovjete. Lansirali su satelit koji je imao mogućnost odašiljanja prethodno snimljene glasovne poruke. Radilo se o poruci predsjednika Dwighta D. Eisenhowera snimljenoj na kasetu. Satelit je imao dva kasetofona, što je bila sreća jer je jedan od njih tijekom misije otkazao. Kasetofon je  puštao predsjednikovu poruku, a radijski odašiljač na satelitu emitirao ju je iz svemira prema Zemlji.

Glasovna poruka predsjednika Eisenhowera glasila je: „Govori vam predsjednik Sjedinjenih Država. Putem čuda znanstvenog napretka moj glas dolazi do vas preko satelita koji kruži u svemiru. Moja je poruka jednostavna: Na ovaj jedinstveni način šaljem vama i cijelom čovječanstvu američku želju za mirom na Zemlji i dobru volju prema ljudima posvuda.“


Komentari