Na današnji dan

Prva žena u svemiru bila je tekstilna radnica – 1963.

Sovjeti su je odabrali između više od 400 kandidatkinja, za koje su postavljeni uvjeti da budu mlađe od 30 godina, lakše od 70 kilograma i niže od 170 centimetara. Nakon povratka Valentina je postala slavna u SSSR-u i čitavom svijetu. 

Dana 16. lipnja 1963. godine lansirana je u svemir prva žena u povijesti – Valentina Tereškova, Ruskinja po nacionalnosti. Sovjeti su je odabrali između više od 400 kandidatkinja, za koje su postavljeni uvjeti da budu mlađe od 30 godina, lakše od 70 kilograma i niže od 170 centimetara. Jedna od Valentininih prednosti pri izabiru bila je činjenica da joj je otac bio ratni heroj koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu i da je bila proleterskog podrijetla.

Valentina je prije nego je postala astronautkinja bila radnica u tekstilnoj tvornici. Bavila se amaterskim padobranstvom, što joj je također bila prednost pri izboru. Ona je ujedno prva civilna osoba koja je poslana u svemir, jer su svi astronauti prije nje bili profesionalni vojnici. Valentina je kao astronautkinja počasno primljena u Sovjetsko ratno zrakoplovstvo u kojem je kasnije došla do čina general-majora. Misija na koju je poslana zvala se Vostok 6 i lansirana je iz Bajkonura (današnji Kazahstan). Valentinina je letjelica čak 48 puta obišla Zemlju i sletjela 2 dana, 22 sata i 50 minuta kasnije. Nakon povratka postala je slavna u SSSR-u i čitavom svijetu.

Proglašena je herojem Sovjetskog Saveza, a dospjela je i do visokih partijskih pozicija. Dugo vremena bila je u Centralnom komitetu KP Sovjetskog saveza. Udala se za astronauta Andrijana Nikolajeva. Sovjetski lider Nikita Hruščov osobno je predsjedao njihovom svadbenom svečanošću. Sljedeću ženu poslali su Sovjeti u svemir tek 19 godina kasnije, a Amerikanci su svoju prvu astronautkinju lansirali tek 20 godina nakon Valentininog leta. Valentina Tereškova je i danas jedna od najcjenjenijih žena u Rusiji.


Komentari