Na današnji dan

Prva otmica zrakoplova u povijesti (1948.)

Prva otmica zrakoplova u povijesti izvedena je 16. srpnja 1948. godine. Radilo se o zrakloplovu imena Miss Macao, registriranoj u Hong Kongu. Miss Macao bio je hidroavion, s dva propelerska motora i rasponom krila od otprilike 30 metara. Četiri otmičara planirala su opljačkati putnike te nakon toga sletjeti na neko nedostupno područje i tražiti otkupninu. Među putnicima su se nalazi bogati poslovni ljudi iz Hong Konga. Vođa otmice bio je Kinez imenom Huang Yu, a on je jedini preživio cijeli događaj. Naime, prema kasnijoj rekonstrukciji događaja, jedan naoružani otmičar ušao je u pilotsku kabinu i od pilota zatražio da promjeni smjer. Tada je kopilot zgrabio metalnu polugu i pokušao razoružati otmičara koji je zapucao ubivši pilota. Ostavši bez kontrole hidroavion se srušio na području delte Biserne rijeke, otprilike između Honga Konga i Makaa (tadašnje portugalske kolonije). Huang Yu uspio je prije pada zrakoplova iskočiti kroz pomoćni izlaz i tako spasiti svoj život.

Pri padu hidroaviona poginulo je 25 ljudi, od čega 22 putnika i 3 člana posade. Spomenuti vođu otmice spašen je te hospitaliziran u Makau gdje su isprva smatrali da je Yu samo slučajno preživjeli putnik zrakoplovne nesreće. Ipak malo-pomalo istraga je povezala činjenice, a Hung Yu je sve priznao te je uhićen.

Tada je nastala prava zavrzlama. Vlasti Makaa željeli su ga izručiti britanskim vlastima u Hong Kongu, gdje je bio registriran avion, no ove su smatrale da je slučaj bio pod nadležnosti kineskih vlasti, jer se zrakoplov srušio na teritorij Kine. Budući da na kraju nijedna od država nije tražila njegovo izručenje, Huang Yu pušten je iz zatvora u Makau bez suđenja jer nije postojao zakon o piratstvu u zraku. Zatim je deportiran u Kinu gdje je kasnije umro misterioznom smrću.

piše: Dražen Krajcar


Komentari