Vještičja uzda: Ova metalna konstrukcija stavljala se na glave neposlušnih žena, uzrokujući bol i poniženje te onemogućujući govor!

Što je to “vještičja uzda”? Tko je organizirao masovnu orgiju u Papinskoj palači? Zašto je čuveni izumitelj na izuzetno okrutan način smaknuo jednu slonicu? Za vas smo odabrali nekoliko uistinu bizarnih činjenica iz povijesti!

1. U šesnaestom stoljeću, u Škotskoj je stvorena jedna od najokrutnijih naprava namijenjenih podčinjavanju žena. Vještičja uzda, kako se ova metalna konstrukcija posprdno nazivala (na slici!), stavljala se na glave prijestupnica, najčešće “vještica” koje su drsko odgovarale muževima ili onih koje su rado ogovarale. Imala je trostruku svrhu: ušutkati “goropadnicu”, zadati joj strahovitu fizičku bol (nakon višednevnog nošenja nastajala su teška oštećenja tkiva) te je javno poniziti (žene koje su hodale okolo s ovakvim brnjicama prolaznici su nesmiljeno vrijeđali, katkad i gađali trulim povrćem). Naprava je išla okolo glave, a poseban šiljak gurao se u usta žrtve, stišćući jezik prema dolje i onemogućujući govor.

2. Tijekom Drugoga svjetskog rata, propaganda koja je za cilj imala dehumanizirati neprijatelja bila je do te mjere uspješna da su neki američki marinci na Pacifiku čuvali dijelove tijela japanskih vojnika kao suvenire.

3. Rusi su, tijekom već spomenutog rata, dresirali pse da trču s eksplozivnim napravama pričvršćenim na na leđima i podvlače se pod tenkove. Ideja o četveronožnim bombašima-samoubojicama obila im se, međutim, o glavu. Umjesto da razore njemačke tenkove, psi su uništili nekoliko ruskih – nikakvo čudo, znamo li da su upravo na njima “trenirali!

4. Thomas Alva Edison (1847. – 1931.) bio je, istinabog, jedan od najplodnijih izumitelja svih vremena, ali ga to nije nužno činilo i dobrim čovjekom. Kako bi dokazao da je Teslina izmjenična struja opasna, predložio je da njome – umjesto vješanjem, kako je bilo predviđeno – pogube cirkusku slonicu Topsy. Na smrt je osuđena nakon što je ubila tri čovjeka, uključujući dresera koji ju je ngodinama zlostavljao. Dana 4. siječnja 1903. godine, više od tisuću ljudi se okupilo na Coney Islandu kako bi prisustvovalo smaknuću, a Edison se pobrinuo da kamera zabilježi trenutak kad je nesretnu životinju spržilo sedam tisuća volti!


5. Dana 30. listopada 1501 godine, u Papinskoj palači u Rimu održan je zloglasni “Banket kestenja”. Zabavu je organizirao okrutni i razvratni Cesare Borgia (1475. – 1507.), sin pape Aleksandra VI. Gozba se vrlo brzo prometnula u punokrvnu orgiju, na kojoj je uzvanike usluživalo više od pedeset prostitutki. Nakon što je hrana pojedena, na pod su položeni svijećnjaci s upaljenim voštanicama, uz dodatak goleme hrpe kestenja. Odjeća kurtizana dana je na aukciju, a onda su one i gosti goli puzali po podu, između svjećnjaka, da pokupe kestenje. Nakon toga, kler i ostali gosti upustili su se u seksualne odnose s prijateljicama noći, a onima najizdržljvijima domaćin je podijelio vrijedne nagrade. Prema nekim izvorima, u orgiji je sudjelovao i sam papa.

6. Jezikoslovci se ne mogu složiti oko korijena riječi “pištolj”. Jedni smatraju da dolazi iz češke riječi “píšťala” (“frula”), što je mogući opis husitskoga vatrenog oružja; drugi da dolazi od riječi “pistallo”, koja je u srednjovjekovnome francuskom označavala jabuku balčaka na sedlu, gdje su to oružje običavali držati konjanici. Najviše pobornika ima teorija da joj je ime dao talijanski grad Pistoia, gdje je slična oružja u šesnaestom stoljeću izrađivao majstor Camillio Vettelli.

7. Kao dječak, argentinski revolucionar Che Guevara ( 1928. – 1967.) dobio je nadimak “Chancho” (“Svinja”), zato što se nije volio prati. Košulje je mijenjao jednom tjedno ili rjeđe. Učitelji su mu prigovarali zbog tih navada, ali su mu češće gledali kroz prste, budući da je bio odlikaš. U slobodno vrijeme sudjelovao je na šahovskim turnirima i čitao poeziju te, dakako, Marxa. Ni kasnije, kao student medicine, nije gubio previše vremena na sitnice poput higijene.

Piše: Lucija Kapural

Komentari