Na današnji dan

Pronađen najveći dijamant na svijetu (1905.)

Najveći kvalitetni dijamant u povijesti pronađen je 26. siječnja u rudniku Premier Mine u gradu Cullinanu u Južnoj Africi. Imao je 3106 karata (621 gram). Cijena mu se danas procjenjuje na 400 milijuna dolara. Pronašao ga je rudar Thomas Evan Powell.

Dijamant je nazvan Cullinan, prema vlasniku rudnika Sir Thomasu Cullinanu. Kamen je kupila vlada južnoafričke države Transvaal i poklonila ga britanskom kralju Edwardu VII. za rođendan. Prijevoz iz Južne Afrike do Engleske predstavljao je sigurnosni problem. Detektivi su postavljeni na parobrod koji je trebao prenositi dijamant, no to je bila samo taktika zavaravanja. Kamen na brodu bio je lažan, a pravi je poslan u običnoj kutiji poštom u Englesku.

Dijamant Cullinan brusili su majstori iz Amsterdama, po reputaciji najbolji na svijetu. Cullinan je razlomljen na 9 velikih brušenih dijamanata i mnogo malih. Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvijezda Afrike (Cullinan I) i ima 530 karata (106 grama). Nalazi se na vrhu engleskog kraljevskog žezla. Drugi po veličini komad (Cullinan II) nalazi se u engleskoj kraljevskoj kruni. Oba ta predmeta čuvaju se u sklopu engleskih kraljevskih dragulja u londonskom Toweru.


Komentari